Hulp nodig? Ons serviceteam staat voor je klaar! Professioneel advies Neem contact op
Heb je voor een carport een vergunning nodig?
Voor onze carports is, zoals bij de meeste standaard carports, een vergunning niet nodig. Niettemin raden we aan het omgevingsplan, voorheen bestemmingsplan, van je gemeente te controleren. Iedere gemeente heeft één omgevingsplan voor hun grondgebied vastgesteld. Dit plan bepaalt of een carport bouwen een vergunning vereist op jouw perceel. In veel gevallen mag je een carport vergunningsvrij bouwen, maar alleen als je voldoet aan bepaalde eisen zoals maximale afmetingen en de afstand tot de erfgrens. Is dit niet het geval, zul je een “omgevings”-vergunning voor je carport moeten aanvragen. Geloof de geruchten niet dat de vergunning voor carports afgeschaft wordt, en voldoe aan de eisen van de beleidsregels om boete voor een bouwovertreding met een carport te voorkomen.
Stappenplan vergunningscheck
Zo ontdek of je een vergunning nodig hebt voor je carport
Het voor- of achtererfgebied, ofwel je voor- of achtertuin, is belangrijk voor het bepalen of je een carport vergunningsvrij volgens het omgevingsplan kunt plaatsen. Op het gebied achter of naast de woning heb je meestal geen vergunning nodig. Stel, je woont in een hoekhuis: je achtertuin en een deel van je zijtuin (vanaf 1 meter van de voorkant van het huis) kunnen ook tot het achtererfgebied behoren. Meet het gebied zorgvuldig voor stap 2 op en houd rekening met andere bebouwing op je erf, zoals schuren of bijgebouwen.
Op het voorerf heb je meestal altijd een vergunnung nodig. Hier hebben we het over het achtererf. Afhankelijk van de grootte van je achtererfgebied mag je een deel hiervan bebouwen voor een carport zonder vergunning. In stedelijke gebieden mag je vaak niet meer dan 50% van dit gebied gebruiken.
Voorbeeld: Stel dat je tuin 50 m² is, en je hebt al een schuur van 15 m², dan blijft er 35 m² over voor nieuwe bouw. Dit is je bebouwingsgebied. Hiervan mag je 50% bebouwen, dus 17,5 m².
Je bebouwingsgebied is kleiner of gelijk aan 100 m²:
Je mag de helft van dat gebied bebouwen.
Je bebouwingsgebied is groter dan 100 m² en kleiner of gelijk aan 300 m²:
Je mag 50 m² bebouwen plus 20%van het bebouwingsgebied, dat groter is dan 100 m².
Je bebouwingsgebied is groter dan 300 m²:
Je mag 90 m² bebouwen plus 10% van het bebouwingsgebied, dat groter is dan 300 m², tot een maximum van 150 m².
Er gelden specifieke hoogte- en afmetingsbeperkingen voor een vergunningsvrije carport. De carport mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 3 meter. Ook moet de carport minstens 1 meter van openbaar toegankelijk gebied, zoals een stoep, afstaan. Tevens moet je er rekening mee houden dat een bijbehorend bouwwerk, dus ook de carport, binnen 4 meter van het hoofdgebouw geplaats moet worden.
Voorbeeld: Wil je een carport van 2,8 meter hoog en direct langs het trottoir? Dan heb je om daar je carport te plaatsen een vergunning nodig.
Woon je in een monument of een beschermd stadsgezicht, dan gelden er strengere regels voor carports. In zo'n geval heb je altijd een vergunning nodig, zelfs als je achtererf voldoet aan de eerdergenoemde voorwaarden.
Voorbeeld: Je wilt een carport bouwen aan een woning die in een beschermde dorpskern staat. Hier heb je meer dan een carport vergunning nodig. Je moet waarschijnlijk extra stappen ondernemen, zoals het indienen van een aanvraag bij de welstandscommissie. De commissie brengt een advies uit aan de wethouders. De aanvraag van een omgevingsvergunning kan afgewezen worden als een welstandscommissie negatief oordeelt.
Ook als je je carport vergunningsvrij bouwt, moet hij voldoen aan de technische eisen uit het bouwbesluit. Het bouwbesluit is een verzameling voorschriften voor de bouw en het gebruik van gebouwen en andere bouwwerken. In de bouwtechnische voorschriften staat dat de constructie veilig moet zijn en goed moet worden verankerd. Laat eventueel een constructeur meekijken om te zorgen dat de fundering en materialen voldoen. Is je carport wel vergunning plichtig, dan moet je een carport bouwtekening laten maken.
Voorbeeld: Wil je vergunningsvrij een carport bouwen van hout met een plat dak? Het bouwbesluit stelt eisen aan de draagkracht en de regenwaterafvoer van de constructie.
Ook al is een carport vergunningsvrij moet je tenslotte ook rekening houden met je buren. De carport mag geen hinder of schaduw op hun erf veroorzaken, en de afstand tot hun perceel moet minimaal 1 meter zijn. Zelfs als je een carport vergunning hebt, kunnen buren tegen de bouw in zijn geheel bezwaar maken. Ga met de buren praten om je plannen te bespreken. Buren hebben namelijk “recht” op klagen.
Voorbeeld: Als je een carport aan de erfgrens plaatst zonder overleg, kan dit leiden tot een geschil over overhangende constructies of waterafvoer.
Let op: Ook een zwevende carport heeft een vergunning nodig, het is een overkapping en dus weer een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Uitzondering: als de zwevende carport mobiel en niet permanent bevestigd is, kan deze vergunningsvrij op je perceel geplaatst worden.
Regels voor de carport op de erfgrens en het voorerf
Een carport moet minimaal 1 meter van de erfgrens of bestrating of openbaar toegankelijk gebied staan. Je mag een carport op de scheidingslijn of erfgrens bouwen als de de toestemming van je buren hebt. We adviseren dit schriftelijk vast te houden.
Maar hoe zijn de regels voor een carport in de voortuin? In de meeste gevallen heb je zeker een vergunning voor je carport in de voortuin nodig. Dit komt doordat een carport op het voorerf het straatbeeld beïnvloedt en er striktere regels gelden om het aanzicht van de buurt in stand te houden. Door de welstandseisen kun je bijna nooit een carport vergunningsvrij op je voorerf plaatsen.
Heeft een carport aan de zijkant van het huis een vergunning nodig? Voor de zijkant, ofwel zijtuin, die niet grenst aan openbaar gebied gelden dezelfde regels als voor de achterkant. De zijkant telt vanaf 1 meter achter de voorgevel van het huis. Let wel: Bij hoekwoningen wordt de zijtuin die grenst aan de openbare weg vaak als voorerf beschouwd, waardoor weer de strengere regels door de welstandseisen gelden.
Kan een carport zonder vergunning een boete opleveren?
In de omgevingswet is een carport een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Voordat je een carport gaat plaatsen raden we aan een vergunningscheck op de site omgevingswet.overheid.nl te doen. Neem hiervoor alle tijd en doe de check op een rustig moment, want er komen heel veel vragen op je af. Kies in de vergunningscheck van de overheid de werkzaamheid aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen. Ga daarna verder met de keuze plaatsen van een nieuw bouwwerk met dak dat op de grond staat en lager is dan 5 meter. Ga door met de volgende vragenkaders. Als de vragen beantwoord zijn, krijg je een Actielijst Omgevingsloket. Deze kun je downloaden. Hier staat uitgelegd wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Ook al is je carport vergunningsvrij, kunnen de werkzaamheden bijvoorbeeld gevolgen hebben voor beschermde dieren of planten. In dit geval vraagt de gemeente om contact op te nemen in verband met flora- en fauna-activiteit.
Voor meer informatie en verdere details, bekijk de richtlijnen op de officiële websites van de Rijksoverheid of bij je eigen gemeente. We maken geen aanspraak op volledigheid en zijn niet aansprakelijk voor fouten in het artikel.
Afmetingen voor carport zonder vergunning op een rijtje
Onderstaande regels zijn algemeen geldend. Sommige gemeenten kunnen aanvullende eisen stellen. Het is daarom altijd verstandig om bij twijfel contact op te nemen met je gemeente voor specifiek advies over je situatie.
Hoeveel m2 overkapping vergunningsvrij?
Aangebouwde en vrijstaande carport kleiner dan 40 vierkante meter
Let op: bijgebouwen tellen mee
Hoe hoog mag de carport zijn?
Vrijstaande carport: maximale hoogte carport 3,5 meter
Aangebouwde carport: maximale hoogte carport 4 meter
Hoe breed mag een carport zijn?
Vrijstaande carport: 6 meter
Aangebouwde carport: 4 meter
Hoe diep mag een carport zijn?
Carport mag niet verder dan 3 meter naar voren steken ten opzichte van de voorgevel van het hoofdgebouw.
Aanvullende regels
De carport mag niet hoger zijn dan het hoofdgebouw.
Een vrijstaande carport mag maximaal 30 meter van de woning af staan.
Wat is een carport volgens de omgevingswet?
In de omgevingswet is een carport een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Voordat je een carport gaat plaatsen raden we aan een vergunningscheck op de site omgevingswet.overheid.nl te doen. Neem hiervoor alle tijd en doe de check op een rustig moment, want er komen heel veel vragen op je af. Kies in de vergunningscheck van de overheid de werkzaamheid aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen. Ga daarna verder met de keuze plaatsen van een nieuw bouwwerk met dak dat op de grond staat en lager is dan 5 meter. Ga door met de volgende vragenkaders. Als de vragen beantwoord zijn, krijg je een Actielijst Omgevingsloket. Deze kun je downloaden. Hier staat uitgelegd wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Ook al is je carport vergunningsvrij, kunnen de werkzaamheden bijvoorbeeld gevolgen hebben voor beschermde dieren of planten. In dit geval vraagt de gemeente om contact op te nemen in verband met Flora- en fauna-activiteit.
Let op: Ook een zwevende carport heeft een vergunning nodig, het is een overkapping en dus weer een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Uitzondering: als de zwevende carport mobiel en niet permanent bevestigd is, kan deze vergunningsvrij op je perceel geplaatst worden.
Veelgestelde vragen over vergunningen voor carport
Een carport is een praktische beschutting voor je auto, maar je carport dichtmaken mag dat zomaar? Het antwoord hangt af van de lokale regelgeving en vergunningen. In veel gemeenten is voor een carport zonder zijwanden geen vergunning nodig, maar zodra je de carport aan de zijkanten wilt afsluiten, verandert dit. Vaak wordt dit gezien als een aanbouw aan het huis, waarvoor een omgevingsvergunning nodig is. Het plaatsen van massieve wanden heeft invloed op de luchtcirculatie en het uiterlijk van je huis. Controleer daarom altijd de plaatselijke bouwverordeningen voordat je begint met bouwen.
Zonnepanelen op je carport plaatsen is een slimme manier om ruimte optimaal te benutten en duurzaam energie op te wekken. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een carport. Als je binnen de afmetingen van je carport vallen en geen overlast veroorzaken voor de omgeving zijn de zonnepanelen vergunningsvrij. De carport zelf moet natuurlijk ook vergunningsvrij of met een geldige vergunning zijn geplaatst. Als de carport in een beschermd stads- of dorpsgezicht staat krijg je te maken met specifieke welstandseisen. Doe daarom altijd de vergunningscheck op de site omgevingswet.overheid.nl of neem contact op met de gemeente.