- Ca. 10 mm dubbele kanaalplaten
- Gemaakt van robuust aluminium
- Onderhouds- en roestvrij
- In antraciet
Heb je voor een carport een vergunning nodig?
Voor onze carports is, zoals bij de meeste standaard carports, een vergunning niet nodig. Niettemin raden we aan het omgevingsplan, voorheen bestemmingsplan, van je gemeente te controleren. Iedere gemeente heeft één omgevingsplan voor hun grondgebied vastgesteld. Dit plan bepaalt of een carport bouwen een vergunning vereist op jouw perceel. In veel gevallen mag je een carport vergunningsvrij bouwen, maar alleen als je voldoet aan bepaalde eisen zoals maximale afmetingen en de afstand tot de erfgrens. Is dit niet het geval, zul je een “omgevings”-vergunning voor je carport moeten aanvragen. Geloof de geruchten niet dat de vergunning voor carports afgeschaft wordt, en voldoe aan de eisen van de beleidsregels om boete voor een bouwovertreding met een carport te voorkomen.
Stappenplan vergunningscheck
Zo ontdek of je een vergunning nodig hebt voor je carport
Stap 1: Bepaal het voor- of achtererfgebied van je woning
Stap 2: Bereken de maximale vergunningsvrije oppervlakte
Stap 3: Controleer de afmetingen van de carport en de afstanden van het huis
Stap 4: Controleer of je woning beschermd is
Stap 5: Voldoe je aan het Bouwbesluit?
Stap 6: Houd rekening met het burenrecht
Let op: Ook een zwevende carport heeft een vergunning nodig, het is een overkapping en dus weer een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Uitzondering: als de zwevende carport mobiel en niet permanent bevestigd is, kan deze vergunningsvrij op je perceel geplaatst worden.
Regels voor de carport op de erfgrens en het voorerf
Een carport moet minimaal 1 meter van de erfgrens of bestrating of openbaar toegankelijk gebied staan. Je mag een carport op de scheidingslijn of erfgrens bouwen als de de toestemming van je buren hebt. We adviseren dit schriftelijk vast te houden.
Maar hoe zijn de regels voor een carport in de voortuin? In de meeste gevallen heb je zeker een vergunning voor je carport in de voortuin nodig. Dit komt doordat een carport op het voorerf het straatbeeld beïnvloedt en er striktere regels gelden om het aanzicht van de buurt in stand te houden. Door de welstandseisen kun je bijna nooit een carport vergunningsvrij op je voorerf plaatsen.
Heeft een carport aan de zijkant van het huis een vergunning nodig? Voor de zijkant, ofwel zijtuin, die niet grenst aan openbaar gebied gelden dezelfde regels als voor de achterkant. De zijkant telt vanaf 1 meter achter de voorgevel van het huis. Let wel: Bij hoekwoningen wordt de zijtuin die grenst aan de openbare weg vaak als voorerf beschouwd, waardoor weer de strengere regels door de welstandseisen gelden.
Kan een carport zonder vergunning een boete opleveren?
In de omgevingswet is een carport een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Voordat je een carport gaat plaatsen raden we aan een vergunningscheck op de site omgevingswet.overheid.nl te doen. Neem hiervoor alle tijd en doe de check op een rustig moment, want er komen heel veel vragen op je af. Kies in de vergunningscheck van de overheid de werkzaamheid aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen. Ga daarna verder met de keuze plaatsen van een nieuw bouwwerk met dak dat op de grond staat en lager is dan 5 meter. Ga door met de volgende vragenkaders. Als de vragen beantwoord zijn, krijg je een Actielijst Omgevingsloket. Deze kun je downloaden. Hier staat uitgelegd wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Ook al is je carport vergunningsvrij, kunnen de werkzaamheden bijvoorbeeld gevolgen hebben voor beschermde dieren of planten. In dit geval vraagt de gemeente om contact op te nemen in verband met flora- en fauna-activiteit.
Voor meer informatie en verdere details, bekijk de richtlijnen op de officiële websites van de Rijksoverheid of bij je eigen gemeente. We maken geen aanspraak op volledigheid en zijn niet aansprakelijk voor fouten in het artikel.
Vergunningsvrije carports
Afmetingen voor carport zonder vergunning op een rijtje
Onderstaande regels zijn algemeen geldend. Sommige gemeenten kunnen aanvullende eisen stellen. Het is daarom altijd verstandig om bij twijfel contact op te nemen met je gemeente voor specifiek advies over je situatie.
Hoeveel m2 overkapping vergunningsvrij?
- Aangebouwde en vrijstaande carport kleiner dan 40 vierkante meter
- Let op: bijgebouwen tellen mee
Hoe hoog mag de carport zijn?
- Vrijstaande carport: maximale hoogte carport 3,5 meter
- Aangebouwde carport: maximale hoogte carport 4 meter
Hoe breed mag een carport zijn?
- Vrijstaande carport: 6 meter
- Aangebouwde carport: 4 meter
Hoe diep mag een carport zijn?
- Carport mag niet verder dan 3 meter naar voren steken ten opzichte van de voorgevel van het hoofdgebouw.
Aanvullende regels
- De carport mag niet hoger zijn dan het hoofdgebouw.
- Een vrijstaande carport mag maximaal 30 meter van de woning af staan.
Wat is een carport volgens de omgevingswet?
In de omgevingswet is een carport een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Voordat je een carport gaat plaatsen raden we aan een vergunningscheck op de site omgevingswet.overheid.nl te doen. Neem hiervoor alle tijd en doe de check op een rustig moment, want er komen heel veel vragen op je af. Kies in de vergunningscheck van de overheid de werkzaamheid aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen. Ga daarna verder met de keuze plaatsen van een nieuw bouwwerk met dak dat op de grond staat en lager is dan 5 meter. Ga door met de volgende vragenkaders. Als de vragen beantwoord zijn, krijg je een Actielijst Omgevingsloket. Deze kun je downloaden. Hier staat uitgelegd wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Ook al is je carport vergunningsvrij, kunnen de werkzaamheden bijvoorbeeld gevolgen hebben voor beschermde dieren of planten. In dit geval vraagt de gemeente om contact op te nemen in verband met Flora- en fauna-activiteit.
Let op: Ook een zwevende carport heeft een vergunning nodig, het is een overkapping en dus weer een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Uitzondering: als de zwevende carport mobiel en niet permanent bevestigd is, kan deze vergunningsvrij op je perceel geplaatst worden.