excl. btw

Tomatenkassen

Vergelijkbare producten

Tomatenkas

Tomatenkas kopen: zelf tomaten kweken

Zelf trostomaten kweken in een eigen kas! Een tomaten kas van het kwaliteitsmerk GFP is speciaal ontwikkeld om tomaten in de kas optimaal te beschermen tegen regen, hagel en harde wind.

Een tomaten kweekkas is een geweldige manier om je eigen tomaten in een kas te kweken en te oogsten. Kas tomaten zijn erg populaire en veelzijdige groenten die in veel gerechten kunnen worden gebruikt. Ze zijn ook rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je gezondheid. Waar je op moet letten bij het kiezen van een tomatenkas, het zaaien van tomatenzaden, het kweken van kweekkas tomaten en het verzorgen van tomatenplanten lees je hieronder.

Voordelen van GFP tomatenkassen

Zelfvoorzienend in de winter

Een tomatenkas voorziet de plantjes van een beschermende omgeving in de winter, zodat je ook tomaten in de winter kweken kan.

Dubbele polycarbonaatplaten

Onze tomatenkas is geheel van transparante polycarbonaat kanaalplaten (ca. 6, 8 of 10 mm) en laten veel daglicht binnen. Ramen zijn voorzien van raamuitzetters.

Roestbestendig aluminium frame

Het metalen frame van aluminium is opgebouwd uit verschillende profielen die zorgen voor een extra hoge stabiliteit. Aluminium is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk.

Overal te plaatsen

Tomaten groeien in de hoogte daardoor hoeven de kassen niet veel ruimte in te nemen. Een tomatenkas past dus al snel op een balkon of in een kleine tuin.

Tomaten voorzaaien en kweken

Tomaten voorzaaien in een kas

De eerste stap is het zaaien van de tomatenzaden. Hiervoor heb je geschikte zaden, kweekaarde, kweekpotten of moestuinbakken met een koude bak opzetstuk en een warme en lichte omgeving nodig. We zaaien tomatenplanten in een onverwarmde kas (koude kas) vanaf half maart tot half april. Je kunt tomaten zaaien in de winter als je kas veel licht krijgt en voldoende verwarmd is. Dan kun je de tomaten ook in februari zaaien.

Tomaten voorzaaien in een kas

In de kas moet een constante temperatuur van 18 tot 21 °C worden aangehouden. Je moet de zaadjes ongeveer 0,5 cm diep in de potgrond drukken en lichtjes water geven. Zet de potjes of bakjes vervolgens op een warme en lichte plek, bijvoorbeeld op een vensterbank of in een verwarmde kas. De optimale temperatuur voor ontkieming is 20 tot 25 graden Celsius. De kiemtijd van een tomaat, dus van uitzaaien totdat tomaten ontkiemen is 5-7 dagen.

Tip: Je kunt kant-en-klare tomatenzaden kopen of tomaten kweken van een tomaat, dus de zaadjes uit rijpe tomaten halen en de gedroogde tomaten zaadjes planten.

  Moestuinbak voor tomatenplanten

  Wanneer een tomaten plant ongeveer 10 cm hoog is en verschillende blaadjes heeft, kun je ze verpotten in een grotere pot of moestuinbak in de kas. Een tomatenplant kweken is niet moeilijk. Je hebt hiervoor potgrond van goede kwaliteit, een schop en een gieter nodig. Je moet de planten voorzichtig uit de kweekpotten of -trays halen, waarbij je ervoor moet zorgen dat je de wortels niet beschadigt. Vervolgens graaf je een gat in de potgrond dat groot genoeg is voor de kluit. Plaats de plant in het gat en druk de aarde stevig aan. Geef de plant vervolgens goed water.

  Tomatenkas met moestuinbak op balkon

  De beste tijd om tomatenplanten in de kas te planten is van mei tot juni. Je moet ervoor zorgen dat de kas goed geventileerd wordt om schimmelgroei te voorkomen. Tomaten groeien het best bij een  optimale temperatuur overdag van 18 tot 25 graden Celsius en 's nachts 15 tot 18 graden Celsius. Heb je een tomaten moestuin zonder kas, kies je rassen die geschikt zijn voor de buitenteelt, zoals cherrytomaten, vleestomaten of trostomaten. Gebruik een transparante folie of een tomatenhoes om de planten tegen regen, wind en kou te beschermen. De planten moeten regelmatig water krijgen, maar niet te veel om waterverzadiging te voorkomen. Nu staat niets het succes met tomatenplanten kweken meer in de weg.

  Tip: Wil je tomaten kweken op je balkon? Dan raden we je ons kleinste tomatenhuis EMMA aan. Met maar 1,07 m² standvlak en 173 cm hoogte biedt EMMA niettemin een dubbele deur aan de voorkant en een dakvenster voor optimale ventilatie. Zorg er wel voor, dat de kas met de tomatenplant in de zon staat.

   Tomatenplant verzorgen in een kas

   Om gezonde en smaakvolle tomaten te oogsten, moet je je tomatenplanten goed verzorgen. De verzorging van een tomatenplant omvat snoeien, opbinden, bemesten en beschermen tegen ziekten en plagen. Eventueel handmatig tomaten bestuiven.

   1. 1

    Een tomatenplant onderhouden betekent vooral uitknijpen of “dieven”.

    Je verwijdert dan zijscheuten die tussen de hoofdscheut en de bladoksels groeien. Deze scheuten worden ook gierige scheuten of okselscheuten genoemd. Ze onttrekken energie aan de plant en verhinderen een goede vruchtvorming. Je moet de kleverige scheuten regelmatig met je vingers afknijpen of afknippen met een scherpe schaar.

   2. 2

    Binden betekent dat je de hoofdstengel van de plant vastbindt

    Bindt de plant vast aan een steun, bijvoorbeeld een bamboestok of touw. Dit voorkomt dat de plant buigt of breekt en zorgt voor betere ventilatie en zonlicht. Je moet de hoofdscheut losjes aan de steun binden, bijvoorbeeld met een elastiekje of een reep stof.

   3. 3

    Bemesten om je tomaten plant te verzorgen met extra voedingsstoffen.

    Dit bevordert groei en vruchtvorming. Je kunt speciale tomatenmest gebruiken of zelf organische mest maken, bijvoorbeeld van brandnetelmest of compost. Of gedroogd koemest voor tomaten. Je moet de planten ongeveer om de twee weken bemesten, vooral tijdens de bloei- en vruchtfase.

   4. 4

    Tomaten bestuiven om de oogst te stimuleren.

    Soms moet je de natuur een handje helpen. Je kunt dit doen door 3x per week met je hand tegen de tros met gele bloemen te tikken. Elke tomatenbloem heeft zowel mannelijke als ook vrouwelijke plantendelen. Door de trilling valt het stuifmeel op de stamper. Doe dit als de zon fel schijnt, anders plakt het stuifmeel en stuift het niet.

   5. 5

    Plagen en ziekten: Blijf controleren!

    Om je planten te beschermen tegen plagen en ziekten moet je ze regelmatig controleren op tekenen van aantasting of infectie. Als de tomatenplant bladeren verkleuren kan de oorzaak bladluizen, spint, witte vlieg of rupsen zijn. De meest voorkomende ziekten zijn grauwe schimmel, bruinrot, Phytophthora en virusziekten. Je kunt je planten preventief behandelen met natuurlijke middelen, bijvoorbeeld met heermoesbouillon, knoflookspray of neemolie.

   6. 6

    Tomaten afharden voordat ze naar buiten gaan

    Voordat je de tomatenplant naar buiten wilt zetten, moet je eerst de tomaten afharden. Dit doe je door de planten na de ijsheiligen tijdelijk op een plekje met ca. 15 tot 18°C te plaatsen. Bouw het aantal uren op totdat ze gewend zijn en daarna kun je de tomaten uitplanten.

   Plantafstand van tomaten in een serre of kas

   De plantafstand van tomaten hangt af van verschillende factoren, zoals de variëteit, de groeiwijze, de snoeimethode en de lichtintensiteit. Over het algemeen geldt dat hoe groter de plant wordt, hoe meer ruimte hij nodig heeft. Een mogelijke richtlijn is om afstand tussen tomatenplanten van 40 tot 60 cm aan te houden tussen de rijen en 30 tot 50 cm binnen de rij. Dit betekent dat er ongeveer 3 tot 5 planten per vierkante meter kunnen worden geplaatst. De tomaten plantafstand is belangrijk om een goede luchtcirculatie en lichtinval te bevorderen.

   Plantafstand tomaten

   Zelf een tomatenkas bouwen

   Al onze tomatenkassen zijn zo ontworpen dat je ze zelf kunt opbouwen. De kas wordt geleverd als bouwpakket en kan dankzij de duidelijke montagehandleiding door iedereen worden opgezet. Er hoeven dus geen specialisten te worden ingehuurd, wat tijd maar vooral veel geld bespaart. Je kunt natuurlijk ook een diy tomatenkas maken, maar denk goed na of je bereid bent om veel geld en tijd aan je diy kweekkas te besteden.

   Stappen op video bekijken

   Veelgestelde vragen over tomatenkassen

   Wanneer kun je tomaten zaaien?

   Wanneer kunnen tomaten planten naar buiten?

   Wanneer zijn tomaten rijp?

   Hoe hoog wordt een tomatenplant?

   Klantenservice

   Weet je niet precies waar je op moet letten bij het kopen van een tomatenkas? Of heb je meer informatie nodig over onze producten of accessoires? Geen probleem! Ons serviceteam staat voor je klaar!

   Professioneel advies

   service-luuk

   Vergelijkbare producten