excl. btw

Moestuinbak opzetstuk

Afmetingen
Filters wissen
52 producten
Sorteren:
 
Pagina 1 van 3

Een kweekbak voor je moestuin

Een kweekbak voor je moestuin is een geweldige manier om je eigen groenten en kruiden te kweken. Onze kweek bak is een koude bak opzetstuk dat regen en wind buiten houdt. Hierdoor kan het moestuinseizoen aanzienlijk worden verlengd en kun je het hele jaar door bepaalde gewassen zaaien. Kweekbakken hebben nog meer voordelen: je hebt minder last van onkruid en plagen, en je bespaart ruimte in je tuin. Een kweekbak met deksel is een leuke en nuttige hobby waar je veel plezier aan zult beleven.

Lees op deze pagina alles over inzetmogelijkheden van een koude bak in de moestuin, vragen zoals: wat kun je in een kweekbakje zaaien; waarom een kweekbak op poten; waar zet je een koude bak neer, en nog veel meer.

koude bak opzetstuk op moestuinbak

Wat is een koude bak?

Een kweekbak zonder bodem en met deksel wordt koude bak genoemd. Een andere traditionele benaming is platglas. Omdat de bak niet verwarmd wordt, heten deze soort kweek bakken ook koude bakken.

  Kweekbakje met opzetstuk – een onverslaanbaar team!

  Onze moestuinbakken kunnen worden gecombineerd met een koude bak opzetstuk. De verhoogde kweekbak in combinatie met het kasklimaat in het koude bak opzetstuk zorgen net zoals in een broeibak voor optimale groeiomstandigheden voor je kiemplantjes. Een onverslaanbare combinatie!

  Let op dat de temperatuur in de kweekbak niet hoger wordt dan 22-25 graden Celsius en denk eraan je mini tuinkas regelmatig te ventileren en water te geven, net als in een traditionele kas. De koude bakken in onze online shop zijn doorzichtig en hebben allemaal ten minste één openingsklep die gemakkelijk geopend en gesloten kan worden.

  Tip voor het gebruik van ons opzetstuk

  Te gebruiken met of zonder moestuinbak eronder. Een koude kas opzetstuk is een kweekbak zonder bodem zodat je rechtstreeks in de grond van je moestuin kan planten en zaaien.

   Tuintips – Soorten broeikassen op een rijtje

   De termen kweekbak, koude bak en broeikas worden vaak door elkaar gebruikt. Uiteindelijk beschrijven ze allemaal dezelfde functie, namelijk jonge gewassen te beschermen tegen nachtvorst en andere weersinvloeden en het kweekseizoen te verlengen. In ieder geval staan deze kassen helemaal aan het begin van de planten- of groenteteelt.

   Zaad kweken in broeikasjes

   In een broeikas worden zaadjes gekweekt en de jonge plantjes voorgetrokken (broeien) om later uitgeplant te worden. Bijna alle zaden kiemen tussen de 16 en 21 graden. Heb je maar heel weinig plaats? Kweek dan je zaadjes in een kant-en-klare zaaibak met deksel, kiembak of mini kweekkas. Het kleinste koude bak opzetstuk in ons assortiment voor een kleine broeikas meet 119 cm x 77 cm.

   Zodra de zaden zijn ontkiemd en de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze buiten verpotten in de volle grond, in een grotere moestuinbak of in een mini tuinkas. Is het nog te koud buiten? Laat dan de plantjes uit de opkweekbak onder de koude bak langzaam wennen aan de temperatuur.

   koude bak opzetstuk om zaadjes te kweken

   Voorgezaaide plantjes verpotten naar een mini kas

   Warmteminnende planten of groentes zoals tomaten, paprika´s, aubergines, komkommers en meloenen, doen het goed in een kas. Kies een minikas die past bij de grootte en het aantal plantjes dat je wilt verpotten. Zorg dat de mini tuinkas op een zonnige en beschutte plek in de tuin staat.

   Heb je geen tuin? Bekijk dan onze patiokas ADENA 12 met een maximale breedte van 151 cm.

   Voorgezaaide plantjes verpotten naar een mini kas

   Inzetmogelijkheden van kweekbakken in de moestuin

   Kweken van kweekbak groentes

   De koude bak, ofwel kweekkas, is vooral populair als “groente bak” voor verse groenten en zelfgekweekte kruiden. Het is belangrijk dat je jonge stekken kiest die zich in de groente kweekbak prettig voelen naast elkaar en dus goede bak-buren zijn. Zoek van tevoren uit welke plant hoeveel ruimte nodig heeft en of hij in de hoogte of in de breedte groeit. Je moet ook aandacht besteden aan vruchtwisseling: Mix geen sterke en zwakke groeiers naast elkaar.

   Kweken van kweekbak groentes

   Een kruidentuin bak

   Een kruidentuin voor het hele jaar in een kruiden kweekbak met koude bak opzetstuk is een makkelijke manier om altijd verse kruiden bij de hand te hebben. Je kunt verschillende soorten kruiden kweken in een kweekbak zoals munt, basilicum, tijm, rozemarijn en peterselie. Het voordeel van kweekbak kruiden: je kweekt je plantjes biologisch, ze zijn beschermd tegen vorst, wind en ongedierte. De kruiden kweekbak kun je makkelijk verplaatsen naar een zonnige of schaduwrijke plek.

   Een kruidentuin bak

   Het afharden is een proces waarbij je planten die binnen zijn gekweekt laat wennen aan de omstandigheden buiten. De overgang van binnen naar buiten kan namelijk groot zijn voor jonge kweekbak planten, die in de volle grond moeten.

   Laat ze wennen aan de temperatuur door ze buiten te beschermen met een koude bak op de grond. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je planten beschadigd raken door de kou, de wind of de zon.

   Een planten kweekbak voor het afharden

   Tip voor ergonomisch tuinieren

   Kies groentebakken op hoogte om comfortabel de groenten uit de kweekbak te oogsten. Bijvoorbeeld een groentebak op poten of kies onze moestuinbakken met een zijwandhoogte van 77 cm.

    Materiaal van koude bakken

    Vandaag zie je vaker koude bakken van polycarbonaat kanaalplaten op een aluminium frame. Deze kweekbakken zien er strak uit en zijn veel makkelijker in onderhoud dan een houten kweekbak op poten. Een kweekbak van hout moet onderhouden worden, om het rotten te voorkomen. De deksels van kweekbakken zijn gemaakt van glas, plastic of foliemateriaal. De zijpanelen zijn bij sommige modellen ondoorzichtig, maar meestal transparant. Onze kweekbakken zonder bodem zijn van aluminium met dubbele polycarbonaat kanaalplaten en ook geschikt voor op kweektafels of direct op de grond van je moestuin.

    Materiaal van koude bakken

    Een koude bak zelf maken of opbouwen

    Een koude bak maken of opbouwen is heel eenvoudig. Kies uit ons assortiment gewoon een opzetstuk met de juiste afmetingen passend bij je moestuinbak. Je kunt deze bak ook bestellen als je een broeibak wilt maken zonder moestuinbak. Volg de montagehandleiding voor de opbouw. Zet de kweekbak op de moestuinbak en schroef hem met de bevestigingsklemmen vast. Als je een kweekbak zelf gaat maken kun je vroeg in het jaar al zaaien.

    koude bak zelf maken opzetstuk

    Voordelen van Profitent24-kweekbakken

    Zelfvoorzienend in de winter

    Een kweekbak in de moestuin met deksel voorziet de plantjes van een beschermend dak in de winter, zodat je de bak tijdens het koude seizoen kunt blijven gebruiken.

    Dubbele 8 mm polycarbonaatplaten

    De dubbele 8 mm polycarbonaatplaten van onze bak zijn stevig bevestigd aan het aluminium frame en laten geen wind door. Daardoor kan vorst de kweekbak niet binnendringen.

    Rondom transparant

    Ons opzetstuk is compleet van transparante polycarbonaat kanaalplaten en laat daardoor veel daglicht binnen. De deksels zijn voorzien van raamuitzetters.

    Overal te plaatsen

    Je kunt het koude bak opzetstuk ofwel op een moestuinbak bevestigen of op een kweektafel of op de grond van je moestuin en kan op ieder moment worden verwijderd.

    Veelgestelde vragen over koude bakken

    Waar is de beste locatie voor de koude bak?

    In welke afmetingen zijn de koude bakken verkrijgbaar?

    Wanneer kun je in de koude bak zaaien?

    Klantenservice

    Wil je een opzetstuk voor je kweekbak kopen? Wil je advies over onze handige koude bakken? Weet je bijvoorbeeld niet zeker of je de koude bak wilt gebruiken met of zonder een moestuinbak? Of wil je gewoon meer weten over onze tuinkassen? Heb je specifieke vragen over het materiaal, de deksels, de kleuren of de afmetingen van onze modellen? Geen probleem! Onze deskundige klantenservice helpt je graag. Samen vinden we de perfecte bak, kas of accessoire voor het door jou gewenste gebruik!

    Professioneel advies

    service-luuk