excl. btw

Kas als serre of tuinkamer gebruiken

Een glazen serre of tuinkamer is een goede manier om planten te beschermen tegen de kou en ongedierte, maar het kan ook dienen als een gezellige plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Met een paar aanpassingen kun je van uitgekozen kassen een vrijstaande tuinkamer maken die je het hele jaar door kunt gebruiken.

In dit artikel vind je enkele stappen om te overwegen, tips en inspiratie, om van onze kassen een gezellige serre of tuinkamer te maken. 

Stappenplan van kas naar tuinkamer

 1. 1

  Kies een geschikte locatie voor je tuinkamer serre. Ze moet voldoende zonlicht ontvangen, maar ook beschermd zijn tegen harde wind en regen. Let ook op de bodemgesteldheid en drainagemogelijkheden. Denk aan een fundering.

 2. 2

  Isoleer je glazen tuinkamer om warmte vast te houden en condensatie te verminderen. Je kunt hiervoor speciale folies, matten of gordijnen gebruiken die aan de zijwanden en onder het dak worden bevestigd.

 3. 3

  Installeer verwarming en ventilatie in je serre om de temperatuur en vochtigheid te regelen. Je kunt elektrische kachels, ventilatoren of thermostaten gebruiken die zijn aangesloten op het lichtnet of op een zonne-energiesysteem.

 4. 4

  Maak je tuin serre gezellig. Je kunt meubels, vloerkleden, kussens of planten gebruiken die passen bij jouw stijl en budget. Je kas als tuinkamer is jouw persoonlijke plek om je goed te voelen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te bewegen en te zitten en dat je je comfortabel voelt.

Onze bestverkochte kassen

Waarom een glazen HERA tuinkas als tuinkamer?

Met haar strakke structuur en stevige constructie voldoet de HERA Pro Glas tuinkas net zo goed als een premium serre, om op luxueuze manier het hele jaar de natuur te genieten. Met ventilatieramen en vrijwel onbreekbare, UV-beschermde polycarbonaat dakplaten, glazen zijwanden en met een gepoedercoat aluminium frame, is dit ontworpen als een permanente buitenstructuur met minimaal onderhoud. Deze serre is de perfecte combinatie van buitenleven en tuinieren en wordt geleverd met een garantie van 15 jaar op het aluminium frame en 10 jaar op de dubbele kanaalplaten van het dak.

Wat is een serre?

De woorden tuinkamer en serre worden vaak door elkaar gebruikt. Beide bieden ze meer beschutting tegen wind en regen. Door dit extra comfort kun je meer tijd in je tuin doorbrengen. Een tuinkamer is vrijstaand en niet geisoleerd. Een serre wordt aan een huiswand gebouwd en is dus een verlenging van de woonruimte van binnen naar buiten.

  Een goedkope serre aanbouw met EDEN en ADENA

  Een serre kan een in het oog springende extra ruimte in je huis worden. Maar de kosten van een aanbouw of serre kunnen hoog oplopen. Een betaalbaar alternatief voor een permanente constructie is een serre met glazen of polycarbonaat beglazing.

  Je kunt de aangebouwde serre gewoon voor een bestaande terrasdeur plaatsen, zodat je geen muur hoeft te doorbreken. Je hoeft er misschien maar een klein muurtje onder te bouwen om de juiste hoogte te krijgen.

  Greenhouse-Sunroom

  Tuinkamer inspiratie

  Tuinkamer inrichten inspiratie

  Een kas is niet alleen ideaal voor het kweken en beschermen van planten, maar kan ook worden gebruikt als losstaande tuinkamer om te ontspannen en van de natuur te genieten. Het maken van een tuinkamer van een kas vereist verbeeldingskracht, creativiteit en een goede voorbereiding.

  Zodra je de ideale grootte en locatie hebt bepaald kun je tuinkamer inrichten en gaan nadenken over de vloer en meubels. De vloer en de inrichting moeten bestand zijn tegen grote temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid. Als je daar rekening mee houdt kun je van start met de mooiste tuinkamer inrichten.

  De tips en inspiratie die je hieronder vindt, gelden natuurlijk ook voor serres.

  Tuinkamer ideeën voor een luxe tuinkamer

  Tegels van natuursteen passen perfect bij een luxe inrichting van een tuinkamer. Hoewel ze duur zijn in aankoop, hebben ze veel voordelen:

  • Ze zijn vorstbestendig, waterdicht en gemakkelijk schoon te maken.
  • Ze hebben een hoge thermische geleidbaarheid en voelen niet zo koud aan.
  • Ze zijn ecologisch en bevatten geen schadelijke stoffen
  • Ze hebben een uniek patroon en geven de serre een natuurlijke elegantie.


  Greenhouse-Sunroom4

  Andere vloermaterialen die je moet vermijden zijn tapijt, kurk en hout (behalve de weerbestendige zoals Europese eik en), die de neiging hebben om uit te rekken of te krimpen. Deze kunnen kromtrekken of beschadigd raken door vocht en temperatuurschommelingen.

  Richt de kas in met tuinmeubels en decoratie die weerbestendig en comfortabel zijn. Je kunt bijvoorbeeld extra outdoor kussens voor op de bank, een outdoor vloerkleed en lampen van roestvrij materiaal gebruiken.

  Kleine tuinkamer inrichten met klein budget

  Ook met een klein budget kun je een kleine tuinkamer inrichten en genieten. Je hebt niet per se dure tuinmeubels nodig om een gezellige sfeer te creeeren. Denk aan DIY tuinmeubels van steigerhout (niet van houten pallets, want pallets bevatten chemicaliën die worden gebruikt om de houten pallets te behandelen), outdoor zitzakken en led lichtsnoeren. Voor de vloer van de tuinkamer kun je houten vlonders van IKEA gebruiken, een buitenkleedje erop en klaar is kees!

  Kleine tuinkamer

  Een moderne tuinkamer inrichten

  Heb je een modern huis, dan wil je dat de tuinkamer qua stijl en inrichting erbij past. Bij een moderne inrichting gaat het tegenwoordig ook steeds meer om duurzaamheid en ecovriendelijke keuzes. Gerecyclede design meubels zijn een goede optie in combinatie met second hand decoratie van de kringloop. Denk aan kunststof kuipstoeltjes of de tuinstoelen in Acapulco stijl. Let op dat het frame van de tuikamer meubels uit gegalvaniseerd staal bestaat, zodat het niet gaat roesten.

  awning-fixed

  Nog meer inspiratie

  Met deze tips kun je van je kas een gezellige wintertuin of serre maken waar je je het hele jaar door comfortabel kunt voelen.


  • Doorgetrokken houten vlonder onder tuinkamer als verlenging naar buiten voor een buitenkeuken.
   • Plant verschillende soorten bloemen, kruiden, groenten of fruit in de kas die het hele jaar door kunnen groeien en bloeien. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor rozen, lavendel, basilicum, tomaten of aardbeien.
    • Onderhoud de kas regelmatig door de planten water te geven, te bemesten, te snoeien en te wieden. Ventileer de kas dagelijks om schimmelgroei te voorkomen. Maak de kas af en toe schoon om stof en vuil te verwijderen.

     Het hele jaar door genieten in de serre

     In een kas, die je als tuinkamer of serre gebruikt, kom je heerlijk tot rust, kun je kuipplanten laten overwinteren en in het prille voorjaar al van de tuin genieten. Toch kan het onaangenaam heet worden, als de zon de hele dag schijnt of te koud als het vriest.

     Wij hebben hier onder enkele tips voor je.

     • Zomertips voor schaduw
     • Wintertip: Tuinkamer of serre isoleren en verwarmen
     • Vorstvrije fundering voor de serre
     In de winter genieten van de serre

     Zomertips voor schaduw

     Een zonwering voor een serre is een handige manier om de temperatuur en de lichtinval te regelen. Er zijn verschillende soorten zonweringen die je kunt gebruiken, afhankelijk van je smaak en budget.

     • Kant-en-klare zonweringen kopen die je zelf kunt inkorten of aanpassen, vooral handig als je een zonwering onder het serredak nodig hebt.
     • Zelf een zonwering maken met een rolgordijnmechanisme, een stang, haken en ringen. Volg de instructies van de fabrikant of gebruik je eigen creativiteit. 
     • Maak een zonwering met bamboestokken, touw, schaar en lijm. Knip de bamboestokken op de juiste lengte en bind ze aan elkaar met touwtjes. Maak een lus aan de bovenkant van elke stok om ze aan een stang te hangen. Gebruik een stang, haken en ringen om de zonwering op te hangen.

     Wintertip: Tuinkamer of serre isoleren en verwarmen

     Een goed geisoleerde tuinkamer is essentieel om de warmte binnen te houden en de kou buiten. Er zijn verschillende manieren om een tuinkamer te isoleren.

     • De vloer van je tuinkamer kun je isoleren door het aanbrengen van isolatieplaten onder de vloer. Deze platen zijn gemaakt van materialen zoals EPS, PUR of PIR, die een hoge isolatiewaarde hebben en vochtbestendig zijn. Een andere optie is het leggen van isolatiemateriaal, bijv. van kurk, houtvezel of rubber, over de bestaande vloer en onder je houten vloer.
     • Een tuinkamer is goed geisoleerd als het dak en de wanden ook geisoleerd worden. Dit kan met noppenfolie. Met een noppenfolie kun je tot 6 graden winnen binnenin.
     • Een tuinkamer verwarmen kun je met een elektrische kachel, een gaskachel, een gas heteluchtkanon, een pelletkachel of een vloerverwarming. Een moderne, effeciente infrarood verwarming voor de tuinkamer is tegenwoordig ook een optie.
     • Zorg voor een goede ventilatie in de tuinkamer. Dit voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming. Bij onze glazen kassen kun je kiezen voor natuurlijke ventilatie met automatische dakraamopeners.

     Vorstvrije fundering voor de serre

     Als je ook in de winter van een comformtabele vloer in de serre wilt genieten, is een vorstvrije betonnen fundering onder de serre praktisch onmisbaar. Deze voorkomt het opvriezen van de onder de vloer liggende grond. Onze kassen worden met een vloerframe zonder bodem geleverd. We raden daarom aan onze kassen op een betonnen fundering plaat te plaatsen. Op de serre fundering kun je dan de serre vloer aanleggen.

     Fundering voor de serre

     Tuinkamer van hoge kwaliteit met aluminium frame

     Aluminium tuinkamer

     Als je een beetje bekend bent met kassen, zul je zien dat de frames meestal van aluminium zijn. Een aluminium serre of aluminium tuinkamer heeft verschillende voordelen. Ten eerste is aluminium een licht en sterk materiaal dat bestand is tegen roest en corrosie. Ten tweede is aluminium makkelijk te bewerken en te monteren, waardoor het mogelijk is om verschillende vormen en maten van tuinkassen te creëren. Ten derde is aluminium een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat gerecycled kan worden. Een aluminium frame voor een tuinkas is dus een goede keuze voor wie op zoek is naar een kwalitatieve, veelzijdige en groene oplossing voor zijn of haar tuin.

     Aluminium frame

     Waar moet je een tuinkamer of serre plaatsen?

     • Houd rekening met de zon en de schaduw. Een tuinkamer die veel zonlicht krijgt, kan erg warm worden in de zomer, maar ook gezellig en licht zijn. Een tuinkamer die in de schaduw staat, kan koeler en vochtiger zijn, maar ook meer privacy bieden.

     • Zorg voor een goede afwatering. Een tuinhuis moet op een vlakke en stevige ondergrond staan, die goed water afvoert. Vermijd plekken waar water zich kan ophopen of waar de grond te zacht of te modderig is.

     • Houd rekening met de afstand tot je huis en je buren. Een tuinhuis dat verder weg staat, kan meer rust en ruimte geven, maar ook minder veilig zijn. Denk ook aan de privacy en het uitzicht van jezelf en je buren. Je wilt niet dat je tuinhuis te veel inkijk heeft of het zicht belemmert.

     Klantenservice

     Weet je niet precies waar je op moet letten bij het kopen van een tuinkas voor een tuinkamer of serre? Of heb je meer informatie nodig over onze producten of accessoires? Geen probleem! Ons serviceteam staat voor je klaar!

     Professioneel advies

     service-luuk