Telefonisch advies van experts via +31 20 26 25 900
  • 10 jaar vervangingsgarantie
  • Topkwaliteit
  • Persoonlijk advies van experts: +31 20 26 25 900

Opbouw van een partytent

Hoe lang duurt het opbouwen van een partytent? Heb ik speciaal gereedschap nodig of een ladder? Kan ik een partytent alleen opbouwen of heb ik daar hulp bij nodig? Globaal zijn deze vragen niet te beantwoorden, want het is van het tenttype en de tentgrootte afhankelijk. De leidraad geeft een overzicht met welke opbouwtijd je gemiddeld kunt rekenen en legt de opbouw van een partytent in 8 stappen uit. Natuurlijk zijn de tips voor het opbouwen van partytenten ook te gebruiken bij vergelijkbare opslagtenten.

Over het algemeen geldt de regel: Hoe groter de partytent, hoe langer het opbouwen duurt. Naast de grootte speelt ook de complexiteit van de partytent een rol. Wanneer er veel stabiliserende extra elementen zoals kruisbuizen, een grondframe of extra versterkingen voor het dak voorhanden zijn, is het opbouwen ingewikkelder en neemt het meer tijd in beslag. Voor het opbouwen van een ECONOMY partytent in de maat 4x4m is bijvoorbeeld minder tijd nodig dan bij een complexere partytent van de lijn PREMIUM van dezelfde grootte.

Bekijk partytenten

Onze partytenten worden zo geleverd, dat extra gereedschap voor het opbouwen van de partytent niet nodig is. Een inbussleutel is bij de levering inbegrepen. Wij raden het gebruik van een accuschroevendraaier aan, om de montage van het frame te versnellen. Onze gebruiksaanwijzingen zijn eenvoudig te begrijpen. De buizen zijn voor een ongecompliceerde en snelle opbouw extra gemerkt. Zo gaat alles heel gemakkelijk. Om een korte indruk van het opbouwen van de partytent te krijgen, kun je onze video van de opbouw van een 6x6m Professional partytent bekijken.

Opbouw: Professional partytent 6x6m

Deze video werd tot nu toe keer bekeken.

*Deze video toont de montagevolgorde, product kan in maat en kleur afwijken

Wil jij een partytent kopen? Wij hebben meer dan 400 partytenten, bekijk dan snel ons enorme aanbod partytenten en vind de partytent die aan al jouw wensen en eisen voldoet!

Geschatte opbouwtijd en aantal helpers

De opbouw van een partytent met vrienden en familie is leuker en is samen makkelijker en sneller te verwezenlijken. Juist bij grotere modellen zoals bijvoorbeeld een partytent van de maat 6x12 zijn helpers noodzakelijk. Kleinere partytenten zoals bijvoorbeeld in de grootte 3x6m zijn ook alleen op te bouwen.

In de onderstaande tabel vind je het aanbevolen aantal helpers en de bij benadering benodigde opbouwtijden van verschillende tentmaten van onze productlijn PREMIUM. Deze heeft een tweevoudige, extra dak versterking en een rondlopend grondframe en is daarom in de opbouw complexer dan PE partytenten of partytenten van de lijn ECONOMY. De opbouwtijd van PE partytenten en ECONOMY partytenten zijn daarom korter dan die van PREMIUM partytenten. Duurt het opbouwen van de partytent de eerste keer langer dan hieronder beschreven, dan is dit niet ongewoon. Hoe meer ervaring je in het opbouwen van partytenten hebt, hoe sneller en makkelijker het je af zal gaan.


Tabel: voorbeelden van bij benadering benodigde opbouwtijden van een premium partytent, afhankelijk van het aantal personen en de tentgrootte

Duur:tot 30 min.tot 1 uurtot 1,5 uurtot 3 uur
1 Persoon3x3m, 3x4m4x4m4x6m4x8m, 5x4m, 5x6m
2 Personen3x6m3x8m, 4x6m, 4x8m5x4m, 5x6m5x8m, 5x10m, 6x6m
3-5 Personen3x10m4x10m, 5x8m, 5x10m6x6m6x8m, 6x10m, 6x12m

In acht stappen de partytent opbouwen

Het opbouwen van de partytent: stap 1 t/m 4

1. Opbouw plannen:

Kijk op de gewenste plaats naar de beste plek om de partytent op te bouwen. De ondergrond moet gelijk zijn en naar boven, in de lengte en in de breedte moet er genoeg ruimte voor de partytent zijn. Plan hoe de partytent moet worden opgezet. Hoe veel ingangen moet de partytent hebben en op welke plaats zijn de openingen? Moet de partytent in de schaduw of in de zon staan? Hoe nauwkeuriger je een beeld van de opgebouwde partytent voor ogen hebt, hoe beter je dit kunt doorgeven aan je helpers en hoe vlekkelozer je opbouw verloopt. Het is nuttig voor het opbouwen een ladder klaar te zetten, omdat sommige punten in de nok van de partytent relatief hoog kunnen liggen en moeilijk te bereiken zijn. Juist voor het aanbrengen van decoraties in het tentdakframe is een ladder aan te raden. Speciaal gereedschap heb je niet nodig, een accuschroevendraaier maakt het werken eenvoudiger.

2. Opbouw beginnen:

Een goed begin is het halve werk: Pak buizen, verbindingen, vleugelschroeven, tent-elastieken, gevelwanden en zijwanden uit en leg deze in groepen op de bodem. Let daarbij op de markering van de buizen, zodat deze niet door elkaar komen. Controleer nu aan hand van de gebruiksaanwijzing of alle onderdelen aanwezig zijn. Ontbreekt er niets, staat je niets meer in de weg om de partytent op te gaan bouwen.

3. Opbouw van de dakconstructie:

Leg eerst alle frame-onderdelen van het dak op de grond, zoals deze volgens de gebruiksaanwijzing in elkaar gezet moeten worden. Verbindt nu in de juiste volgorde de stalen buizen en verbindingen en schroef deze vast – een inbussleutel is bij de levering inbegrepen. Heb je een tent van de kwaliteit PREMIUM of beter, wordt de dakconstructie bovendien middels een tweevoudige, extra dak versteviging gestabiliseerd.

4. Dak opspannen:

Nadat de dakconstructie vastgeschroefd is vouw je het dakzeil uit elkaar en trekt dit – vasthoudend aan de hoeken – over het dakframe. Trek het dakzeil strak en let erop, dat het goed op de hoeken van het frame ligt. Mocht het waaien, kun je het zeil alvast provisorisch op enkele plaatsen vastmaken met behulp van tent-elastieken. Anders wacht je tot de partytent opgebouwd is, want dan kom je makkelijker aan ogen en buizen.

5. Opzetten deel 1:

Het opbouwen van de partytent: stap5 t/m 8

Leg de stalen buizen die als "poten" van de partytent fungeren voor de partytent. Til nu een zijde van het frame omhoog en steek de poten in de verbindingselementen.

6. Opzetten deel 2:

Til nu de andere zijde op en doe hetzelfde als bij stap 5. Bevestig dan de pootbekleding met de daarvoor bedoelde haken aan de poten – de spanning is met de vier daarvoor bestemde gaten te reguleren. Bevestig het zeil nu rondom met de tent-elastieken aan het frame, daarbij kun je de plaatsen waar zijwanden en gevelwanden worden bevestigd voorlopig weglaten.

7. Grondframe bouwen en vastschroeven:

Vanaf de kwaliteit Premium zijn de partytenten met een rondlopend grondframe ter extra stabilisering uitgerust. Dit is ook flexibel in delen te monteren. Stel het grondframe helemaal of gedeeltelijk samen en schroef het vast. Zet de bijna volledig opgebouwde partytent in de daarvoor bedoelde verbinders in het grondframe en verbind beide delen met schroeven.

8. Zijdelen en gevelwanden bevestigen:

Vouw de zijdelen en gevelwanden uit en verbind deze met de tent-elastieken aan het frame en aan de ogen van het dakzeil. Met de korte grondpinnen kun je de op de bodem liggende zeildelen extra aan de bodem verankeren. Nu bevestig je nog de scheerlijnen van iedere hoek van de tent met de kleine grondpinnen in de grond. En de partytent staat.

Conclusie

De opbouw van de partytent is afhankelijk van de maat en de complexiteit. Een kleine partytent kan door één tot twee personen binnen ca. 30 minuten worden opgebouwd. Voor partytenten met de maten 4x6m of 4x8m moet je meer helpers en een klein uurtje tijd inplannen. Bij grotere partytenten van 5x10m of 6x12m leert de ervaring dat je meer dan een uur nodig hebt en er minstens 5 helpers nodig zijn. Hoe vaker je een partytent opbouwt, hoe makkelijker de opbouw je zal afgaan. Wij wensen je veel succes met het opbouwen van de partytent en veel plezier met jouw partytent. Mocht je vragen over de opbouw van je partytent hebben, kun je contact opnemen met onze experts.

Heb je liever een partytent die je binnen 1 minuut op kunt zetten? Neem dan een pop up tent!