Partytent frame: uitleg & advies

Het frame is cruciaal voor de stabiliteit van de partytent. Over het algemeen geldt: hoe dikker het metalen frame, hoe steviger de tent staat. Verder moet het frame snel en praktisch opgebouwd kunnen worden, voor een optimale gebruiksvriendelijkheid.

In onze webshop vind je twee verschillende typen partytenten: PE en PVC partytenten. Iedere lijn is verdeeld in drie kwaliteitsniveaus: Light, Smart & Plus. In dit artikel lees je van welk materiaal het frame van de partytent gemaakt is, welke kenmerken het heeft en voor welke situatie ieder exemplaar het meest geschikt is.

Partytent met stalen frame

In ons assortiment vind je uitsluitend partytenten met een gegalvaniseerd stalen frame. In onze ervaring is dit materiaal door zijn hogere eigengewicht steviger dan bijvoorbeeld een partytent met aluminium frame. De oppervlaktelaag van staal is bovendien goed te bewerken, zodat het daarna goed beschermd is tegen corrosie en het vele jaren meegaat. Onze stevigste topmodellen zijn geschikt voor ieder seizoen en kunnen langere perioden buiten blijven staan.

Onze frames: gegalvaniseerd staal

De buizen van ieder partytentframe in onze webshop zijn volledig gegalvaniseerd. Dit houdt in dat het staal een oppervlaktebehandeling (ook wel veredeling) heeft ondergaan die ervoor zorgt dat de framebuizen corrosiebestendig zijn. Door het galvaniseringsproces worden de framebuizen bedekt met een beschermende laag zink. Zolang deze beschermende laag intact blijft, zijn de buizen roestbestendig.

Partytent met frame van gegalvaniseerd staal

Bij een galvaniseringsproces gebruikt men elektriciteit gebruikt om het staal te veredelen met een laagje metaal. Het staal wordt in een elektrolytisch bad geplaatst, waar vervolgens stroom doorheen geleid wordt. Het staal voor de buizen wordt aan de pluspool bevestigd, het zink dat gebruikt wordt als beschermingslaag aan de minpool. Door het elektrolytisch proces worden de buizen volledig en gelijkmatig bedekt met de zinkcoating.

Stalen frame met poedercoating

Een andere mogelijkheid om het frame van een tent te beschermen tegen de elementen is een poedercoating. Bij dit proces wordt het staal elektrostatisch geladen, zodat een laklaag zich gelijkmatig over het frame verdeelt. Vervolgens wordt het geheel verhit tot 200°C, waardoor de poederlaag aan het frame kleeft. Het resultaat is det er een gelijkmatig aangebrachte laklaag over het frame zit, die het staal een hoogwaardig uiterlijk en een betrouwbare bescherming tegen corrosie geeft.

Stalen frame met poedercoating

De poedercoating kan echter beschadigd raken bij veelvuldig opbouwen en afbreken, waardoor deze oppervlaktebehandeling minder geschikt is voor partytenten. Een gepoedercoat stalen frame vind je bij onze stalen easy up partytenten. Bij dit product zitten alle onderdelen al in elkaar, waardoor kleine beschadigingen aan de poedercoating tijdens de opbouw een minder groot risico vormen.

Stalen frame met thermische verzinking

Tenslotte is het ook mogelijk om een tentframe te bescherming met een thermische verzinking. Bij dit proces wordt het frame in een zinkbad van 450°C gedoopt, waarna er aan het oppervlak een legering ontstaat van staal en zink, met nog eens een laag zink eroverheen.

Stalen frame met thermische verzinking

Deze behandeling zorgt voor een extreem robuuste beschermingslaag die zeer corrosiebestendig is. Je vindt deze oppervlaktebescherming bij ons dan ook vooral bij tenten die langere perioden achter elkaar buiten staan, zoals onze rondbooghallen.

Partytent frame: kliksysteem of schroefsysteem

Ieder frame bestaat uit stalen buizen die in koppelstukken worden gestoken. Daarbij is het belangrijk om in de gaten te houden dat er twee verschillende verbindingen tussen de buizen en de koppelstukken zijn: een kliksysteem en een doorgestoken schroefsysteem.

Partytent frame met kliksysteem

Bij het kliksysteem worden de buizen eenvoudig in de koppelstukken geklikt. Zulke frames kunnen daardoor snel en makkelijk opgebouwd worden. Er is bovendien geen gereedschap nodig. Ideaal voor feesttenten die bedoeld zijn voor kortstondige, incidentele inzet tijdens mooi weer. Partytenten met kliksysteem vind je uitsluitend bij onze voordeligste modellen: de FLEX Light.

Partytent frame met kliksysteem

Partytent frame met schroefsysteem

De partytenten van alle andere modellen dan de FLEX Light zijn voorzien van een doorgestoken schroefsysteem. Dit betekent dat de buis en het koppelstuk met een bout verbonden worden, die dwars door de gehele buis gestoken wordt. De bout wordt vervolgens met een moer vastgedraaid.

Partytent frame met schroefsysteem

Een schroefverbinding is veel steviger en betrouwbaarder dan een kliksysteem. Onder andere daardoor kunnen deze feesttenten langer dan een dag blijven staan en kunnen ze zwaardere weersomstandigheden weerstaan. De tent wordt inclusief het benodigde gereedschap geleverd.

Partytent buizen: vierkant of rond

Onze partytenten zijn uitgerust met ronde in plaats van vierkante buizen. Ronde buizen bieden namelijk een optimale mix tussen eigengewicht, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Hoewel een vierkant buisprofiel ook zeer stevig is, heeft een vierkante buis meer ruimte nodig. Bovendien kan het zeil beschadigd raken door de harde rand van de vierkante buisprofielen.

  Stevigheid partytent frame: 3 niveaus

  Partytent met standaard frame

  Het minimale wat een feesttent nodig heeft om te blijven staan is het basisframe. Dit bestaat uit de dakconstructie en de staanders. De modellen FLEX LightFLEX Smart en PRO Light zijn uitsluitend met het basisframe uitgerust - deze producten zijn dan ook voornamelijk geschikt voor kortstondig gebruik tijdens mooi weer. De OPTILine Premium en de PROFILine Economy hebben een schroefsysteem, waarbij de buizen met schroeven aan de koppelstukken worden bevestigd. De OPTILine Economy heeft een kliksysteem, waardoor dit product razendsnel zonder gereedschap kan worden opgebouwd.

  Partytent met standaard frame

  Accessoire partytent frame: universeel grondframe

  Een grondframe is een set buizen en koppelstukken waarmee de staanders van de tent aan de onderkant verbonden worden. Deze verbinding aan de onderzijde zorgt voor significante versteviging van het frame. Dit accessoire is alleen relevant voor partytenten met uitsluitend een basisframe: de FLEX LightFLEX Smart en PRO Light. Tenten van de andere producten zijn standaard inclusief grondframe. Daarbij dient opgemerkt te worden dat een partytent met universeel grondframe minder stevig is dan een partytent met geïntegreerd grondframe.

   Partytent met verstevigd frame

   Als de feesttent vaker of langduriger wordt ingezet en onder zwaardere weersomstandigheden is een verstevigd frame zeker aan te raden. De verstevigde partytenten zijn naast een basisframe voorzien van een grondframe, dat de staanders aan de onderkant verbindt en zo zorgt voor een hogere standvastigheid. Daarnaast zijn de nok en het dak verstevigd met stalen buizen of staalkabels, waardoor water beter wordt weggeleid. Ook de nok is van een extra ondersteunende buis voorzien. De FLEX Plus en PRO Smart zijn uitgerust met een verstevigd frame.

   Partytent met verstevigd frame

   Extra stevige partytent

   Partytenten die voor lange periodes onder zware weersomstandigheden gebruikt worden hebben extra versterking nodig, om een optimale stabiliteit te garanderen. Onze stevigste modellen zijn de PRO Plus partytenten. Deze tenten hebben een grondframe, een versterkt dak en ondersteuning in de nok. Verder zijn ze uitgerust met extra dikke staanders.

   Extra stevige partytent

   Naast de reguliere PRO Plus van 2 meter hoog hebben we ook hogere partytenten. Bij deze modellen hebben de zijwanden een hoogte van 2,6 meter. Deze tenten hebben niet alleen extra verstevigde buizen en koppelstukken in de gevels, maar ook dikkere staanders en een winkelhoek die de dakconstructie ondersteunt.

   Zekerheids Plus Pakket

   De partytenten met een zijwandhoogte van 2,6 meter kunnen uitgerust worden met een Zekerheids Plus Pakket, voor ultieme en gegarandeerde stabiliteit onder zware omstandigheden. Dit artikel bestaat uit de volgende onderdelen:

   • Stormbanden, waarmee de tent extra gezekerd kan worden
   • Staaldraden die op zijwandhoogte over de breedte van de tent gespannen kunnen worden
   • Extra verankering: betonankers voor harde bodem of grondpinnen voor zachte bodem
   • Staticaberekening, die aantoont welke lasten de tent kan weerstaan

    Onderdelen partytent frame kopen

    Hoewel een tentframe ontzettend stevig en duurzaam is, kan het natuurlijk gebeuren dat bepaalde onderdelen na verloop van tijd gebruiksschade vertonen of verloren raken. Omdat het natuurlijk zonde is om een geheel nieuwe feesttent te kopen vanwege één beschadigd onderdeel, kun je bij ons ook partytent onderdelen vervangen. Wij hebben namelijk gegarandeerd tot 10 jaar na aankoop reserveonderdelen beschikbaar. Vul het formulier voor reserveonderdelen in. Onze klantenservice neemt daarna zo snel mogelijk contact op om het benodigde onderdeel te bezorgen.

    Veelgestelde vragen

    Waarom geen partytenten met aluminium frame?

    Zijn er nog andere producten om een partytent frame steviger te maken?

    Klantenservice

    Weet je niet precies waar je op moet letten bij het bepalen welk partytent frame voor jou het beste is? Of heb je meer informatie nodig over onze producten? Geen probleem! Ons serviceteam staat voor je klaar!

    Professioneel advies

    service-luuk