/Partytenten/Grootte partytent berekenen
excl. btw

Partytent grootte berekenen

De afmetingen van partytenten staan weliswaar op onze website beschreven. Maar het oppervlakte of de maten van een partytent geven geen antwoord op deze belangrijke vraag:


Hoeveel personen passen er in een partytent?


Zeker als je een tent voor een feest gebruikt, is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte je per persoon moet rekenen en hoeveel mensen er op een vierkante meter passen. Dit helpt je om te beslissen welke partytent je het beste kunt kopen. Gelukkig is dit antwoord redelijk eenvoudig met enkele vuistregels te beantwoorden.


Onze populairste partytenten

Hoeveel personen per m² kunnen er in een partytent?

Hoeveel personen er per vierkante meter in een partytent passen is afhankelijk van hoe de tent wordt gebruikt. In het overzicht hieronder geven we enkele veel voorkomende voorbeelden, met steeds een formule hoeveel personen in een dergelijke opstelling in de tent kunnen plaatsnemen.

Hoeveel personen mogen er in een partytent staan?

Vier je een feest waarbij iedereen staat, reken dan op 0,5 m² per persoon. Gebruik de volgende formule om te berekenen hoeveel personen er in de partytent passen:


Aantal personen x 0,5 = Benodigd oppervlakte partytent in m²


Een tent voor 100 personen moet dus een afmeting van minimaal 50 m² hebben. Een partytent voor 50 personen moet minimaal 25 m² zijn. Uiteraard dien je de ruimte die door objecten wordt ingenomen, zoals een podium of een bar, daar nog wel bij op te tellen. In de onderstaande tabel vind je enkele voorbeelden van benodigde tentgrootten voor bepaalde gastaantallen.

Aantal personenBenodigd oppervlakteGeschikte tent
100 personen50 m²6x10 m
5x10 m
50 personen25 m²4x8 m
5x5 m
40 personen20 m²5x4 m
4x5 m
4x6 m
30 personen15 m²3x5 m
4x4 m
20 personen10 m²3x4 m

Heb je al een tent van een bepaalde grootte in huis en wil je berekenen hoeveel personen daar in kunnen staan? Gebruik dan de volgende formule.


Oppervlakte partytent in m² : 0,5 = Maximaal aantal staande gasten


Stel dat je een 3x6 partytent (18 m²) hebt gekocht, dan kunnen daar dus 36 personen in staan. In een 4x8 partytent (32 m²) passen dus 64 personen.

Als je de zijwanden van de partytent wil gebruiken, is het belangrijk om dit aantal zeer precies te volgen. Bij onze partytenten kun je er tijdens het opbouwen voor kiezen om de voorwand, achterwand en de zijwanden weg te laten. In een dergelijke open situatie is het maximale aantal personen in de partytent wat minder belangrijk. We adviseren niettemin om het berekende aantal aan te houden, zodat je bij een weersomslag gewoon de zijwanden weer kunt toevoegen om iedereen droog te houden.

Hoeveel ruimte per persoon op een stoel?

Personen die op stoelen zitten in een bioscoopopstelling, hebben 0,7 m² per persoon nodig. De formule om te berekenen hoeveel personen er in je tent kunnen zitten is daardoor als volgt.


Aantal personen x 0,7 = Benodigd oppervlakte partytent


Mocht er een podium of iets dergelijks vooraan in de tent staan waar alle stoelen naar gericht zijn, dan dien je de complete ruimte die hierdoor wordt ingenomen nog bij het hierboven berekende oppervlakte op te tellen.


Hoeveel ruimte per persoon aan lange tafels?

Een opstelling met lange banken aan tafels is populair bij buffetten, aangezien gasten gemakkelijk kunnen opstaan. Bij deze opstelling is 0,8 m² per persoon nodig. De bijbehorende formule om de afmeting van de partytent te berekenen is als volgt.


Aantal personen x 0,8 = Benodigd oppervlakte partytent


Hou bij het bepalen van de geschikte partytent wel rekening met de lengte van de banken en de tafels zelf.

Hoeveel ruimte per persoon aan statafels of eettafels?

Voor statafels of eettafels rekenen we 1,2 m² per persoon. De bijbehorende formule is daardoor als volgt.


Aantal personen x 1,2 = Benodigd oppervlakte partytent


De 1,2 m² per persoon is slechts een gemiddelde. Uiteraard is een definitiever antwoord afhankelijk van de grootte van de statafel of eettafel die je in de partytent wil gebruiken.

Grote partytent kopen

Evenementen als festivals, bruiloften of grote feesten hebben vaak vele gasten, waardoor ook een grote partytent nodig is. Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. De grootste partytent uit ons assortiment is 8x36 meter - een feesttent met een oppervlakte van maar liefst 288 vierkante meter! Volgens de formules hierboven kunnen maar liefst 570 personen in deze grote tent staan. Populaire maten van grote feesttenten zijn bijvoorbeeld de 6x10, de 6x12 of de 8x16 partytenten.

Grote partytent kopen voor buffetten of bruiloften

Partytent vergroten

Met een regengoot kun je de partytent vergroten door meerdere tenten eenvoudig aan elkaar te verbinden. Dit product uit ons assortiment accessoires is gemaakt van waterdicht PVC. Zo zorg je ervoor dat je gasten ook in het overgangsgebied van de ene naar de andere feesttent helemaal droog staan. Ideaal als je over meerdere partytenten beschikt die allemaal te klein zijn voor het feest dat je in gedachten hebt. Hou er rekening mee dat de partytenten die je wil verbinden even lang en/of even breed zijn, en dat de zijwandhoogte ook gelijk moet zijn.

  Veelgestelde vragen

  Kan ik niet beter een grote partytent huren dan kopen?

  Kan ik jullie partytenten ook gebruiken voor officiële evenementen?

  Klantenservice

  Weet je niet precies waar je op moet letten bij het bepalen van welke afmeting partytent je nodig hebt? Of heb je meer informatie nodig? Geen probleem! Ons serviceteam staat voor je klaar!

  Professioneel advies