excl. btw

Partytent makkelijk opzetten: een handleiding

Het opbouwen van onze partytenten is helemaal geen ingewikkelde klus. Onze tenten zijn zo ontworpen dat je ze ook zonder noemenswaardige kluservaring kunt opzetten. Veel van onze feesttenten zijn al binnen een half uur door 2-3 personen opgebouwd. Je hebt daarbij bovendien geen extra gereedschap nodig - alles wordt in het bouwpakket meegeleverd. En: zodra je de tent partytent een keer hebt opgezet en weer hebt afgebroken, zul je zien dat het de volgende keer nóg eenvoudiger gaat.

In de onderstaande tekst leiden we door de belangrijkste stappen van de opbouw van een partytent heen. Verder vind je ook relevante tips, die ook handig zijn als je al ervaring hebt met een partytent opzetten. Geen zin of tijd om te lezen? Bekijk dan de instructievideo hieronder, waarin een twee personen een 6x6 PVC partytent opzetten.

Partytent opbouw: een plan met 8 stappen

Stap 1: De opbouw plannen

Belangrijk om te bepalen voordat je begint aan de opbouw van een partytent: waar zet je de partytent neer? De beoogde plek dient bijvoorbeeld voldoende ruimte te bieden voor ingangen en uitgangen. Verwijder eventuele obstakels waar mogelijk van de beoogde opbouwplaats, of plan de plaatsing van de tent zo dat objecten als bomen, boomstammen of stenen niet in de weg staan. Vraag minstens één of twee personen om hulp, zodat de opbouw sneller en vlotter verloopt. Het kan handig zijn om over minstens één ladder te beschikken, zodat de dakconstructie gemakkelijk kan worden opgesteld.

Partytent opbouw plannen

Stap 2: Sorteer alle onderdelen uit

Zodra de opstelplaats is bepaald maak je de tent klaar voor de opbouw. Sorteer eerst alle onderdelen uit op de grond: staanders, koppelstukken, haringen en alle onderdelen van het dak. Controleer met behulp van de handleiding of het pakket compleet is en of alle onderdelen intact zijn. Neem direct contact op met de Profitent24 klantenservice als er iets ontbreekt of kapot is, zodat het onderdeel nageleverd of vervangen kan worden.

Partytent onderdelen sorteren

Ieder onderdeel van de partytent is genummerd. In de handleiding of gebruiksaanwijzing van de partytent zit een bouwtekening met beschrijving, waarop je eenvoudig kunt aflezen welk onderdeel op welke plaats komt. Volg de instructies goed op, want alleen dan staat de partytent voldoende stevig.

Stap 3: Opbouw dak partytent

De montage begint bij het dak van de partytent. Leg de horizontale buizen klaar en schuif ze in de bijbehorende koppelstukken. In het geval van de PE FLEX Light partytenten worden de buizen en de koppelstukken verbonden met een kliksysteem - voor iedere andere partytent is dit een schroefverbinding. Het hiervoor benodigde gereedschap is bij de levering inbegrepen. Daarna zet je de diagonale dakbalken erop. Tenslotte installeer je, afhankelijk van de kwaliteit van je partytent, eventuele dakverstevigingen.

Opbouw dak partytent

Stap 4: Dakzeil partytent monteren

Zodra de dakconstructie geheel is samengesteld, installeer je het dakzeil. Vouw het dakzeil volledig uit en drapeer het over het dakframe. Zorg ervoor dat de hoeken van het zeil precies in de hoeken van het dakframe zitten en trek het zeil strak. Als het waait tijdens de opbouw, kun je het zeil alvast met partytent elastieken aan het frame bevestigen zodat het op de correcte plek blijft. Je kunt de elastieken later eventueel weer losmaken en anders monteren als dat nodig is.

Dakzeil partytent monteren

Stap 5: Staanders zijkant 1 installeren

Nadat het dak in elkaar is gezet, moet het correct op de staanders worden geplaatst. Dit doe je kant voor kant. Til eerst (samen met je helpers) de dakconstructie aan één zijde op en plaats alle staanders eronder op de juiste plaats in de koppelstukken. Schroef de staanders direct vast - of klik ze vast in geval van de OPTILine Economy.

Partytent staanders zijkant 1 installeren

Stap 6: Staanders zijkant 2 installeren + dakzeil vastmaken

Herhaal nu stap 5 aan de andere zijde. De hangende poten van het dakzeil zouden nu precies overeen moeten komen met de staanders. Onder aan de poten bevindt zich een haak. Deze bevestig je aan het daarvoor bestemde gat in de bijpassende staander. Bevestig het dakzeil met de tentelastieken aan het partytent frame.

Partytent staanders zijkant 2 installeren

De installatie van het dakzeil is nu afgerond en de tent staat op zijn staanders. Als je een partytent met verstevigde zijwanden hebt, kun je die verstevigingen het beste in deze stap installeren.

Stap 7: Tentvoeten en grondframe installeren

Als je een partytent met grondframe hebt gekocht, leg je eerst alle benodigde buizen op de juiste plek. Je hoeft niet altijd het gehele grondframe op te bouwen, maar kunt er ook voor kiezen om de buizen bij de beoogde ingangen weg te laten, om een struikelval te voorkomen. Vervolgens installeer je de tentvoeten onder de staanders door de partytent een stukje op te tillen en de voet eronder te plaatsen. Het grondframe kan vervolgens in het koppelstuk worden geschroefd.

Tentvoeten en grondframe installeren

Stap 8: Zijwanden, gevelwanden en scheerlijnen bevestigen

Vouw het zeil van de zijwanden en de geveldelen uit en bevestig ze met behulp van de tentelastieken door de ogen van het zeil aan het partytent frame. Gebruik de korte haringen om de zijwanden in de bodem te plaatsen. Gebruik de overige tentharingen om als laatste stap de scheerlijnen in de hoeken van de tent te plaatsen.

Zijwanden partytent bevestigen

Partytent opzetten: hoeveel tijd en personen nodig?

Het opzetten van een partytent is vrij eenvoudig en hoeft helemaal niet lang te duren. De benodigde tijd is vooral afhankelijk van hoeveel mensen je helpen, hoe groot de tent is en welke kwaliteitsklasse partytent je gekocht hebt (Light, Smart of Plus). De hogere kwaliteitsklassen hebben namelijk meer dakverstevigingen. Prettig voor de stabiliteit van de partytent, maar het kost wel tijd om het te installeren. Wil je meer weten over de verschillen tussen de verschillende partytent constructies? Lees dan deze tekst over partytent frames.

We raden het aan om één of meerdere personen om hulp te vragen bij het opzetten van de partytent. Het optillen van de zijkanten om de staanders te installeren (stap 5 en 6 in het overzicht hierboven) is namelijk erg lastig om in je eentje verrichten. Een kleine tent, zoals een 3x3 of 3x4 partytent, kun je in principe in je eentje opbouwen. Bij de montage van een grote 3x6 of 4x6 partytent is het al aan te raden om minstens één helper te hebben.

Aantal personenMax. 30 minutenMax. 1 uurMax. 1,5 uurLanger dan 1,5 uur
1 persoon3x3m
3x4m
4x4m4x6m4x8m
5x4m
5x6m
2 personen3x6m3x8m
4x6m
4x8m
5x4m
5x6m
5x8m
5x10m
6x6m
3-5 personen3x10m4x10m, 5x8m, 5x10m6x6m6x8m
6x10m
6x12m

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als er partytent onderdelen kapot of verloren zijn?

Kun je een partytent ook alleen opzetten?

Ik wil mijn partytent snel opzetten. Is er ook iets als een snel opzetbare partytent?

Klantenservice

Heb je meer informatie nodig over partytenten opzetten? Of wil je meer weten over onze producten? Geen probleem! Ons serviceteam staat voor je klaar!

Professioneel advies

service-luuk