excl. btw

Waterdichtheid van party tenten

Een belangrijk criterium bij het kopen van party tenten: de waterdichtheid. Alleen als de partytent waterdicht is, kan ze de best mogelijke bescherming bieden tegen slecht weer. Maar niet elke party tent is even waterdicht.

Onze party tenten bestaan zonder uitzondering allemaal uit waterdicht materiaal. Hieronder leggen we uit waarom onze feesttenten en inklapbare partytenten allemaal waterdicht zijn, hoe ze het best gebruikt worden in de regen en wat "waterdicht" gemeen heeft met een waterkolom.

Tentzeil naden waterdicht maken

Als je oude naden waterdicht wilt maken, heb je een sterk impregneermiddel nodig. Dit kun je op de naden spuiten en met een borstel of kwast inwrijven. Zorg ervoor dat het tentzeil goed droog is en dat er spanning op het doek en de naden staat. Zo worden de stikgaatjes beter zichtbaar. Je kunt ook naadafdichting of nadentape gebruiken voor synthetische doeksoorten zoals polyester. Zo kun je je oude party tent opnieuw waterdicht maken.

  Wat betekent waterproof ofwel waterdicht?

  Het woord "waterdicht" is samengesteld uit het zelfstandig naamwoord "water" en het bijvoeglijk naamwoord "dicht". Volgens het woordenboek van Van Dale betekent de definitie van "waterdicht" dat iets "ondoordringbaar voor water" is. In Nederland wordt ook wel het woord waterproof uit de Engelse taal gebruikt.

  Er zijn verschillende manieren om iets waterdicht te maken, zoals het gebruik van een coating, een membraan, een afdichting of een impregnering. De mate van waterdichtheid kan worden uitgedrukt in een waterkolom. De waterkolom geeft aan hoeveel waterdruk het voorwerp of materiaal kan weerstaan voordat het water doorlaat en gaat lekken. Dus bij ons hoe zeer het zeil waterdicht is.

  Waterdicht volgens de waterkolom

  • Waterkolom tent

   De waterkolom, ook wel waterzuil genoemd, speelt een belangrijke rol in tenten. De informatie over de waterdichtheid van textiel en tenten wordt gemeten in de vorm van de waterkolom. Als de waarde bijvoorbeeld van een waterkolom 10000 is op een tent, kan er theoretisch een waterkolom van 10 m hoogte (1,0 bar) op staan zonder dat er vocht binnendringt. De waterkolom zelf en daarmee de waterdichtheid van het tentdoek wordt bepaald door middel van een hydrostatische waterdruktest.

  • Waterkolom: classificatie van de waterdruk

   De waarde waarbij een product wordt geclassificeerd als waterdicht volgens de waterkolom is wettelijk bepaald. In Nederland worden tenten als waterdicht beschouwd als het bestand is tegen een waterkolom van minstens 1500 mm. Alleen dan mag een tent worden geëtiketteerd als een waterdichte tent. Een tent wordt als waterdicht beschouwd als de waarde van de waterkolom wordt gemeten op ten minste 800 mm water. Tussen 800 en 5000 mm spreken we van waterdicht tegen regen. Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk is een tent tussen 5000 en 15000 mm.

  Onze populaire lichtgewicht PE-tenten

  Wat is waterproof VS waterafstotend VS waterbestendig?

  Wat is het verschil tussen waterdicht, water afstotend en waterbestendig (water resistant)? Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen. Wat waterproof betekent, vind je in de tekst hier boven. Wat betekent waterafstotend? Waterafstotend betekent dat het materiaal water afstoot, maar niet volledig ondoordringbaar is. Water kan er nog steeds doorheen komen als het hard genoeg regent of als het materiaal beschadigd is. Waterbestendig betekent dat het materiaal bestand is tegen een bepaalde hoeveelheid water, maar niet tegen onderdompeling of langdurige blootstelling. Het hangt af van de mate van waterbestendigheid hoeveel water het materiaal kan weerstaan.

  Vaktermen met elkaar vergeleken

  Waterdicht (waterproof)

  • Materiaal laat geen water door
  • Verschillende classificaties met waterkolom waardes
  • Rubber, plastic of textiel met coating, ...
  • Niet ademend

  Waterafstotend (water repellent)

  • Materiaal stoot water af
  • Te verhogen door DWR coating (Durable Water Repellent)
  • Katoen, wol, leer
  • Ademend

  Waterbestendig (water resistant)

  • Niet permanent waterdicht
  • Geen classificatie
  • Hout, meeste duurzame materialen
  • Ademend

  3 tips voor het kopen van een tent van waterdicht polyester

  Waterdicht dekzeil van PE of PVC zijn speciale soorten waterdichte materialen die niet doorweken en geen water doorlaten. Maar is polyester echt waterdicht? Het enige zwakke punt van waterdichte PE- en PVC-zeilen zijn de naden en verbindingen. Als deze slecht verwerkt zijn, kan er vocht in de tent komen. Ons partytenten dekzeil is waterdicht, omdat de naden van het PVC-zeil en die op het dak van de PE-modellen geseald en niet gestikt zijn.

  1. 1

   Let op de stof van het PE-zeil

   Polyester is waterafstotend en tot op zekere hoogte waterdicht. Let er bij de aankoop van een PE-tent wel op dat de naden van het zeildoek ofwel geseald zijn met een proces op hoge temperatuur, ofwel dubbel gestikt zijn met een tape-afdichting. Alleen dit type hoogwaardige stofafwerking garandeert dat de PE-tent 100% waterdicht dekzeil biedt. In vergelijking met een tent met PVC-zeil is een PE-zeil lichter in gewicht en bijzonder geschikt voor occasioneel gebruik.

  2. 2

   Must have: gelaste naden bij PVC-zeil

   PVC is meestal zo dik en robuust dat de zeilen geseald zijn in plaats van gestikt. Zeildoeknaden die geseald zijn met een proces op hoge temperatuur zijn extreem duurzaam. Ze zorgen er ook voor dat ze 100% waterdicht zijn, omdat water niet via de naden de tent kan binnendringen. Als het zeil van je feesttent gemaakt is van PVC, is het zeer scheurvast en robuust dankzij het dichte raster aan de binnenkant. PVC-tenten met waterdicht afdekzeil zijn daarom ideaal voor langdurig gebruik.

  3. 3

   Kies een feesttent met bodemflappen

   Als je een feest tent wilt met de best mogelijke bescherming tegen regen, raden we een tent met bodemflappen aan. De lange flappen aan de zijwanden zijn een must als het regent: het zorgt ervoor dat het ver genoeg van de tent wegloopt, voorkomt dat vocht van de grond in de tent terechtkomt en biedt ook effectieve bescherming tegen de wind. De bodemflappen vind je alle PVC-tenten en Flex Plus-tenten met PE-zeil.

  Toepassingen van tenten met waterdicht zeil

  Bescherming tegen weersinvloeden op je terras

  Ben je op zoek naar bescherming tegen het weer voor je terras? Dan is de party tent met een waterdicht afdekzeil de ideale bescherming tegen het weer! Een PVC tent kan permanent op je terras blijven staan en is net als het tuinpaviljoen of een easy up tent ideaal als stabiele terrasoverkapping.

  Over partytenten als terrasbescherming gesproken: ook op de camping wil je droog en gezellig voor je caravan kunnen zitten. Op een kampeervakantie is zo'n tent net zo geschikt als bescherming tegen het weer voor je caravan als thuis op het terras.

  feesttent op terras

  Partytent voor een tuinfeest in de regen

  Iedereen die grote familiefeesten of evenementen plant, heeft een specifieke dag gepland voor de organisatie van het feest. Als het feest bijvoorbeeld in de tuin plaatsvindt en het regent op de dag van het feest, kan het hele feest letterlijk in het water vallen.

  Om ervoor te zorgen dat het feest helemaal droog blijft in de regen, moet je alle zijwanden van je tuintent vastmaken en sluiten. De zijpanelen dienen ook als effectieve windgeleiders en kunnen op elk moment afzonderlijk per set worden besteld. Je kunt je tuintent ook uitrusten met een Arabische ingang! Deze ingang heeft het voordeel dat de gasten voor de ingang niet buiten in de regen hoeven te staan.

  Partytent voor een tuinfeest in de regen met zijwanden

  Partytent voor een trouwfeest in de regen

  Maak van je feesttent een overkapping! Een waterdichte tent opzetten in de regen is ook de perfecte oplossing voor een huwelijksfeest. Dan kan de bruiloft ondanks de regen een onvergetelijke ervaring worden! Of je nu de ceremonie of het feest van je bruiloft in een tent realiseert - je hoeft je geen zorgen te maken over de regen. We raden je wel aan om een oplossing te vinden voor de vochtige grond. Als de grond vochtig is, zak je er snel in weg, worden je kleren vies en wordt het extreem moeilijk om erop te lopen of te dansen. Overweeg daarom om een tentvloer te maken voor je buitenbruiloft.

  Partytent voor een trouwfeest in de regen

  Een regengoot kopen voor de partytent

  Als je twee partytenten met elkaar wilt verbinden, raden we je aan om een regengoot te kopen. De regengoot voor onze partytenten heeft een hoogwaardige PVC-coating en is 100% waterdicht.

  De partytent regengoot beschermt effectief tegen regenwater en laat het ver genoeg weglopen van de buitentent. Dit accessoire wordt ook snel en eenvoudig aan de stalen palen bevestigd met oogjes met rubberen lussen.

   Klantenservice

   Weet je niet precies waar je op moet letten bij het bepalen welk partytent voor jou het beste is? Of heb je meer informatie nodig over onze producten? Geen probleem! Ons serviceteam staat voor je klaar!

   Professioneel advies

   service-luuk