Telefonisch advies van experts via +31 20 26 25 900
  • 10 jaar vervangingsgarantie
  • Topkwaliteit
  • Persoonlijk advies van experts: +31 20 26 25 900

Grootte van de partytent berekenen

Bereken de grootte van de feesttent

Hoe groot moet een partytent zijn? Hoeveel mensen passen er in een 3x6 partytent? Hoe kan ik de ruimtelijke indeling plannen? Dat zijn enkele vragen die naar voren komen bij het kopen van een partytent. Om globaal te berekenen welke maat feesttent je nodig hebt zijn er vuistregels, waarmee de benodigde ruimte in de partytent gemiddeld kan worden berekend. Bovendien lees je in dit artikel hoe je de ruimtelijke indeling in de partytent kunt plannen en hoe je je partytent vergroot.

 

Benodigde ruimte berekenen

De hier vermelde formules zijn bestemd voor een ruwe berekening voor de benodigde ruimte in de partytent. Daarvoor vermenigvuldig je de hieronder aangegeven waardes met het verwachte aantal gasten. Zo krijg je een globaal beeld over de noodzakelijke oppervlakte van de partytent.

Voor gasten die staan moet je van een benodigde ruimte van ca. 0,5 vierkante meter per persoon uitgaan. Als de gasten op stoelen zitten, zoals bijvoorbeeld in een bioscoop heeft elke persoon gemiddeld 0,7 vierkante meter nodig. Gasten die zitten aan een lange tafel met banken nemen per persoon ongeveer 0,8 vierkante meter in. Wanneer je een etentje organiseert en de gasten een zitplaats aan een tafel krijgen, moet per persoon ca. 1 – 1,2 vierkante meter ingecalculeerd worden, waarbij natuurlijk meerdere gasten een tafel delen.

Puur theoretisch zouden er volgens de bovengenoemde formules in een 5x8 partytent ofwel voor 80 staande mensen of voor ca. 40 aan een tafel zittende mensen plaats zijn. In de praktijk worden overwegend lange tafels met banken gebruikt. Deze besparen veel plaats, zodat er ongeveer 6 lange tafels met banken in een 5x8 partytent passen. Gaat men ervan uit dat aan iedere tafel met banken ca. 8 personen plaats kunnen nemen, dan zijn er 48 beschikbare zitplaatsen.

Maar misschien wil je nog een luidspreker set of een gezellig zithoekje creëren zodat enkele gasten kunnen dansen, terwijl anderen zittend met elkaar kletsen of eten. Hiervoor loont het zich vooraf de ruimtelijke indeling nauwkeuriger te plannen.

Ruimtelijke indeling plannen

Ruimtelijke indeling plannen

Bekijk de partytent van bovenaf en teken de plattegrond van de tent op hokjespapier. Om op schaal de ruimtelijk indeling te kunnen plannen staan 2 hokjes voor 1 meter lengte in de tent. Vier hokjes vormen samen 1 vierkante meter. Daardoor kun je de indeling 1:1 op papier plannen en later zonder problemen omzetten. Denk erover na aan welke zijden de partytent bijvoorbeeld open is, waar eten en drinken neergezet worden en hoe de geluidsinstallatie het beste opgesteld kan worden, zonder bijvoorbeeld zittende gasten te storen. Kijk hoe je de gasten en de benodigde materialen het beste in de partytent kunt verdelen en teken de benodigde vlakken op schaal in. Een voorbeeld voor een dergelijke planning van de ruimtelijke indeling toont de afbeelding hiernaast. Je zult snel merken dat het zelfs echt leuk is, de ruimtelijke indeling te plannen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Wat kun je doen, als er toch meer gasten komen? Bij mooi weer laat je gewoon de zijwanden en de gevelwanden van de partytent weg en plaats je zitgelegenheden rondom de partytent. Zo kan iedereen in en rond de partytent deelnemen aan het feestje en niemand voelt zich buitengesloten.

Heb je daarentegen een grotere partytent nodig, omdat er in de oude partytent echt te weinig plaats is, is er de mogelijkheid je oude partytent eenvoudig uit te breiden. Hiervoor heb je nodig: Ten eerste een verbindingsgoot (ook regengoot), die twee partytenten met elkaar verbindt. Ten tweede heb je nog een passende partytent nodig in de maat, waarmee de oude partytent moet worden uitgebreid. De voordelen zijn voor de hand liggend. Enerzijds krijg je een grote flexibiliteit in de tentopbouw – je kunt een grote of twee kleine opbouwen. Anderzijds spaar je door een tentuitbreiding middelen en geld, want je kunt je oude partytent nog steeds gebruiken en je hoeft alleen maar een tent te kopen in de maat, waarmee de oude partytent uitgebreid moet worden.

Hoe dit precies werkt lees je in ons artikel: Hoe je je partytent kunt uitbreiden.

  • 1*)
    Oorspronkelijke totaalprijs in deze webshop, incl. 21% btw.