Telefonisch advies van experts via +31 20 26 25 900
 • 10 jaar vervangingsgarantie
 • Topkwaliteit
 • Persoonlijk advies van experts: +31 20 26 25 900

PE Partytenten: Voordelige, praktische en robuuste tenten

PE-partytent met open ingangen

Voor de koop van een partytent sta je voor een enorme keuze van de meest verschillende producten. Een bepalend kwaliteitscriterium is daarbij het materiaal van het zeil. Dit kan uit polyester (PEs), polyethyleen (PE) of uit polyvinylchloride (PVC) bestaan. Wie geld wil besparen, maar toch een goede tent voor incidenteel gebruik zoekt zou PE- partytenten eens wat beter onder de loep moeten nemen. Waarom zeilen van PE-materiaal hun charme hebben en waarop bij de aankoop te letten is, lees je in dit artikel.

PE-tenten: Licht, maar toch stabiel

Terwijl een tentzeil van PVC gemiddeld ca. 500g/m² weegt, brengt een zeil van PE meestal minder dan de helft op de weegschaal. Dat is niet alleen aan een voordeligere prijs te merken, maar ook aan een eenvoudigere hanteerbaarheid van het zeil bij het opbouwen en afbreken van de tent. Juist voor het mobiele gebruik met wisselende standplaatsen is een PE-tent vanwege zijn geringe gewicht, het kleinere pakvolume en de eenvoudigere hanteerbaarheid een praktisch product.

Hoewel PE-partytenten veel lichter zijn dan PVC-partytenten, bieden ze eveneens een effectieve bescherming tegen wind en regen, geven schaduw en dienen in de koele avonduurtjes als warm onderkomen. Bovendien hebben PE-partytenten een goede bestendigheid tegen milieufactoren van buitenaf en hebben bij een goed onderhoud een lange levensduur. Een PE-partytent zal overwegend als tijdelijk onderkomen gebruikt moeten worden, dat na enige tijd weer afgebroken en opgeslagen wordt.

Wie een partytent voor langere tijd wil opstellen, raden wij PVC-partytenten aan. Naast een extreme robuustheid hebben PVC-partytenten meerdere voordelen, zoals een brandvertragende werking. Dit kan bijvoorbeeld op gastronomisch gebied interessant zijn, wanneer er in tenten gekookt of gebraden moet worden. Voor vele andere toepassingen is echter een PE-partytent meer dan genoeg.

Hier nog een keer alle voordelen van een PE-partytent in een overzicht:

 • Voordeligere prijs ten opzichte van PVC-partytenten
 • Eenvoudige hanteerbaarheid bij het opbouwen en afbreken van de tent
 • Kleiner inpakvolume
 • Lichter bij het transport
 • Goede weersbestendigheid
 • Goede bestendigheid tegen milieufactoren van buitenaf

Hier moet je op letten bij het kopen van een PE-partytent

Zoals ook bij andere materialen speelt de dikte respectievelijk het gewicht een bepalende rol voor de robuustheid. Let er daarom op dat de zeilen van minstens 200 g/m², beter nog 240 g/m² PE-materiaal gemaakt zijn. Over het algemeen geldt de regel: Hoe zwaarder, hoe stabieler het materiaal.

Verschillende opbouwmogelijkheden van een partytent

Een ander criterium voor meer stabiliteit betreft het dakzeil. Dit moet uit één stuk bestaan, om het frame extra te verstevigen. Grote ramen dragen bij aan veel lichtinval in de binnenruimte en geven de gasten een gevoel van vrijheid en ruimte. Ook bij de ramen is duurzaam materiaal bestaand uit meerdere lagen beslissend voor stabiliteit en levensduur. Goede PE-zeilen zijn bovendien UV-bestendig en waterdicht, zodat je gasten beschermd zijn tegen directe zonnestraling en regenbuien. Let erop dat de naden van het zeil dubbel gestikt zijn. Dit draagt aanvullend bij aan de robuustheid en waterdichtheid van de PE-partytent.

PE-partytenten zonder zijwanden en zonder gevelwand

Bruikbaarheid en comfort van de partytent spelen ook belangrijke rollen. Zijn zowel de gevelwanden als ook de zijwanden in zijn geheel of los van elkaar weg te nemen, zodat er verschillende tentingangen kunnen ontstaan? Wie zijn partytent ook wel eens ergens anders wil opbouwen of anders wil gebruiken merkt snel hoe belangrijk de variabiliteit van tent-ingangen is. Daarom zouden in het bijzonder de eigenschappen van de gevelwanden onder de loep moeten worden genomen. Meestal bevinden zich hier ritssluitingen voor de ingangen. Let erop dat het hierbij om robuuste ritssluitingen gaat. Ideaal zou zijn, dat aan beide gevelwanden ritssluitingen zijn, zodat de ingangen naar wens gevarieerd kunnen worden.

Om het binnen dringen van koude tocht te verhinderen moeten alle zeildelen overlappend met de bodem afsluiten. Aanvullende ogen in het bovenliggende zeil dienen ter fixering met grondpinnen. Daardoor voorkom je naast tocht ook geluidsoverlast door windbewegingen van het zeil.

Aanzicht van de binnenkant van een PE-partytent

Een aangenaam tentklimaat draagt eraan bij, dat de gasten zich goed voelen en fit blijven. Daarvoor moet er voldoende zuurstof in de tent komen. Het bewust afzien van klittenband sluitingen en doorlopende zijwanden zorgt voor frisse lucht in de tent. Let er daarom op dat de zijwanden uit meerdere elementen bestaan. Zo ontstaat luchtcirculatie tussen de zijwanden, die zuurstof in de tent laat, zonder dat het tocht.

Hier zijn nog een keer de beslissende criteria voor de koop op een rijtje gezet:

 • Zeilen moeten vanwege resistentie minstens uit 200 g/m², beter nog 240 g/m², PE-Materiaal bestaan
 • Een dakzeil uit één stuk stabiliseert de partytent
 • Grote ramen gemaakt van meerdere lagen duurzaam materiaal laten licht in de tent en zijn sterk en stevig
 • UV-bestendigheid van het zeil beschermt tegen de zon
 • Waterdichtheid zorgt voor een droge binnentent bij regen
 • Afzonderlijk af te nemen zijwanden maken veel varianten van de in- en uitgangen mogelijk
 • Gevelwanden met ingangen die met een ritssluiting geopend of gesloten kunnen worden zijn praktisch en variabel te gebruiken
 • Luchtcirculatie tussen de zijdelen zorgen voor frisse lucht in de partytent
 • Op de bodem liggende, fixeerbare zeildelen verhinderen tocht
 • Naden moeten vanwege de robuustheid en waterdichtheid dubbel gestikt zijn

Het juiste onderhoud van de PE-partytent

Zodat je meerdere jaren plezier hebt van je PE-partytent, raden wij aan op een paar dingen te letten. Na gebruik moeten vervuilingen snel met water, in de handel verkrijgbare reinigingsmiddelen of met een speciale reiniger verwijderd worden. Voordat je de partytent opslaat moet hij droog zijn, zodat vocht en schimmels geen kans krijgen. Omdat PE door vorst broos kan worden moet een PE-partytent voordat de winter begint, opgeslagen worden.

Conclusie

Een PE-partytent is perfect geschikt voor kortstondig en snel gebruik, is lichter in de hantering en spaart geld, gewicht en plaats. Juist voor incidentele feestjes of voor tijdelijk gebruik op markten, beurzen en evenementen hebben PE-partytenten hun praktische bruikbaarheid bewezen.

Wie echter een brandvertragende en extreem resistente tent zoekt willen wij voorstellen onze brandveilige PVC-partytenten te bekijken.

Mocht je nog onzeker zijn of vragen over producten hebben, dan helpen onze ervaren experts je graag verder.