Telefonisch advies van experts via +31 20 26 25 900
  • 10 jaar vervangingsgarantie
  • Topkwaliteit
  • Persoonlijk advies van experts: +31 20 26 25 900

Partytent stormbestendig & wintervast maken

Wintervaste partytent

Een partytent die het hele jaar door buiten dient te staan, moet wintervast en windbestendig zijn. Maar hoe bescherm je een tent zo goed tegen storm, wind, regen, hagel en sneeuw dat je je stormvaste partytent met een gerust hart buiten kunt laten staan?

In dit artikel geven we enkele tips om de stabiliteit van de partytent te verhogen onder verschillende weersomstandigheden. Verder geven we tips voor zinvolle accessoires uit ons assortiment, die je tent de beste bescherming bieden bij slecht weer en/of harde wind.

Wintervaste partytent: wat te doen bij sneeuw?

Gevallen sneeuw kan al snel een behoorlijk gewicht bereiken wanneer het zich op een bepaalde plek in het dak ophoopt. Als dit gewicht continu op het zeil drukt, wordt de langdurige druk uiteindelijk te veel en scheurt het dakzeil. Ook de structuur van de partytent kan slechts een bepaald gewicht dragen. Als het frame voor langere periode aan een hoger gewicht wordt blootgesteld, kan ook het frame het begeven. Je moet daarom altijd sneeuw van de partytent verwijderen, zo snel mogelijk nadat het gevallen is.

Verwijder sneeuw daarom altijd direct van het dak, zodat het frame en het zeil niet onnodig lang het extra gewicht hoeven te dragen. Je kunt sneeuw het beste met een zachte bezem verwijderen. Zo beschadig je ook het zeil zelf niet.

Kan ik een partytent in de winter laten staan?

De partytenten die wij verkopen zijn bestand tegen minimumtemperaturen van -20°C. We durven daarom te stellen dat een bij ons gekochte partytent wintervast is en geschikt is voor het hele jaar. Zulke strenge vorst is in Nederland en België namelijk extreem zeldzaam.

Als je een partytent in de winter wil laten staan, moeten er wel enige voorzorgsmaatregelen worden genomen. Zo moet je de tent stevig in de grond zetten, zodat hij ook zwaardere omstandigheden kan weerstaan.

Dient je partytent het hele jaar buiten staan, of voor langere periodes achter elkaar? Bekijk dan ons assortiment PVC partytenten. Deze zeilen zijn extra dik en stevig, net als het meegeleverde frame. De PVC tenten weerstaan daardoor alle vormen van neerslag. Zo ben je verzekerd van een feesttent die in de winter even betrouwbaar is als in de zomer.

Bekijk wintervaste partytenten

Partytent van PE of PVC materiaal?

PE tenten zijn geschikt voor kortstondig gebruik tijdens mooi weer - perfect voor bijvoorbeeld tuinfeesten in de zomer. PVC partyenten zijn duidelijk steviger, waardoor ze meer geschikt zijn voor langduriger gebruik, slechter weer of voor professioneel gebruik tijdens festivals en evenementen. De PROFILine partytenten topmodellen kunnen bovendien geleverd worden met een certificaat van brandvertragendheid. Meer weten over partytent zeilen? Lees dan deze tekst over de verschillen tussen PE & PVC partytenten.

Stormbestendige partytent: wat te doen bij storm?

Als een sterke wind of storm wordt aangekondigd, is het belangrijk om tijdig passende maatregelen te nemen om de partytent extra te beveiligen. We spreken van storm vanaf windkracht 9, maar we raden aan om de partytent bij windkracht 5 of 6 al extra te verstevigen. Houd daarbij de volgende vier aspecten in de gaten.

1. Windvaste partytent kopen

Voordat je kunt nadenken over extra verankering of versteviging, is het belangrijk om het juiste soort partytent uit te kiezen. Ons assortiment bestaat uit verschillende soorten partytenten, die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Onze voordeligste tenten, de OPTILine Economy, zijn bijvoorbeeld erg snel op te zetten, maar zijn eigenlijk alleen geschikt voor korte periodes tijdens mooi weer.

Voor gebruik tijdens het hele jaar of onder zwaardere weersomstandigheden raden we onze PROFILine Professional aan. Deze stevige partytenten zijn uitgerust met een scheurbestendig PVC zeil van hoge kwaliteit, dat bestand is tegen harde wind en lichte storm. Daarnaast zijn deze tenten uitgerust met een versterkt frame en met verstevigingen in de bodem en in het dak. Als de partytent ook onder zwaardere weersomstandigheden wil gebruiken, dan raden we het absoluut aan om een windvaste partytent van deze productlijn te kopen.

Bekijk PROFILine Professional partytenten

2. Partytent stevig vastzetten: verankering

Een partytent wordt standaard geleverd met tentharingen. Onder zwaardere weersomstandigheden is het echter aan te raden om de partytent extra te verankeren. Om de tent stevig vast te zetten op ieder type ondergrond verkopen we twee typen bodemverankering: grondankers voor een harde ondergrond en grondpinnen voor een zachte ondergrond.

Partytent stevig vastzetten met betonankers

Grondankers of betonankers zijn geschikt om een partytent vast te zetten op tegels, steen of beton. Het product bestaat uit een metalen plug van gegalvaniseerd staal die in de grond geboord wordt. Uit de bodem steekt dan alleen een schroefoog, waaraan de spanbanden of stormbanden van de partytent bevestigd kunnen worden.

Partytent stevig vastzetten met grondpinnen

Met grondpinnen kun je een partytent goed vastzetten op zachte ondergronden, zoals gras, een gazon of aarde. De pinnen bestaan uit een buis van 60 cm lang verzinkt staal, plus een kop met een gaatje erin. In het gaatje wordt de haak van de spanband of stormband bevestigd, zodat de partytent stevig in de grond staat.

Bekijk partytent verankeringen

3. Stormbanden partytent: standvastigheid verhogen

Bij harde wind zorgt het stormbandenpakket voor extra veiligheid en stabiliteit, zowel overdag als 's nachts. De set bestaat uit een grondverankeringssysteem (keuze uit betonankers voor harde of grondpinnen voor zachte bodem), ratelspanners en robuuste zwarte stormbanden. De stormbanden van hoge kwaliteit zijn 15 of 20 meter lang, afhankelijk van de hoogte en breedte van je partytent. Je kunt de stormbanden als accessoire aan je bestelling toevoegen.

De spanning op de stormbanden kan op ieder moment worden aangepast met de ratelspanners, zodat ze altijd stabiel in een hoek van 45 graden over de breedte van de tent kunnen worden gemonteerd. De stormbanden eindigen in een haak, waarmee ze eenvoudig aan de betonankers of grondpinnen kunnen worden bevestigd. Bij een correcte bevestiging bieden de stormbanden een grote verhoging van de stabiliteit van de tent, zodat hij ook bij harde wind stevig blijft staan. De stormbanden zijn beschikbaar voor alle Profitent24-tentproducten.

Bekijk stormbeveiligingen voor partytenten

4. Partytent verzwaren

Een snelle en eenvoudige manier om de stabiliteit van een partytent te vergroten is door verzwaringen aan de staanders te monteren. Wanneer de poten van de partytent verzwaard zijn, helpt het extra gewicht om de tent stevig op zijn plaats te houden. Wij verkopen twee type verzwaringen voor partytenten: tentvoeten en gewichtszakken.

Tentvoet voor partytenten

Een tentvoet of verzwaringsvoet is een kruis van roestvrij staal dat aan de voet van de partytent wordt bevestigd. Op de voet kunnen vervolgens tegels worden geplaatst, waardoor de tent met meer gewicht op de grond drukt en de stabiliteit toenoemt.

Let op! Dit product kan alleen gebruikt worden bij partytenten zonder grondframe. Een grondframe voegt meer versteviging toe dan een tentvoet. Als er zwaardere rukwinden voorspeld zijn raden we aan om een tent met grondframe te gebruiken, in plaats van een partytent zonder grondframe met een tentvoet uit te rusten.

Bekijk partytent verzwaringsvoet

Partytent zwaarder maken met zandzak

De gewichtszakken worden ook wel zandzakken voor partytenten genoemd, omdat er meestal zand gebruikt wordt als gewicht. Dit product bestaat uit vier verzwaringszakken van hoogwaardig Oxford materiaal die met lussen aan de onderkant van de staanders bevestigd kunnen worden. Na gebruik kunnen de zakken weer eenvoudig worden geleegd, waarna ze voor opslag niet veel ruimte nodig hebben.

Bekijk partytent gewichtszakken

Regenbestendige partytent

Partytenten zijn ontworpen om regenwater goed van de tent weg te leiden. Toch kan het bij enorme stortbuien voorkomen dat er waterzakken vormen in het dak. Dit zijn plekken in het dak waar regenwater zich ophoopt, zodat het een soort bult in het dakzeil creëert. Dit kan voorkomen bij stortbuien, wanneer er grote stromen regenwater via het dak moeten worden afgevoerd.

Waterzakken zijn zwaar en zetten door het extra gewicht veel druk op delen van het dakzeil en het frame - in het ergste geval kunnen er zelfs scheuren in het zeil ontstaan. Waterzakvorming kan zo veel mogelijk worden voorkomen met extra dakverstevigingen. Verschillende modellen partytenten zijn uitgerust met extra dakversteviging, die helpen bij het voorkomen van waterzakvorming in het dakzeil. Meer informatie hierover lees je in de tekst over partytent frames.

Zorg er verder voor dat het dakzeil altijd voldoende op spanning staat. Zodra het dakzeil wat losser zit, kan regenwater niet meer efficiënt worden afgevoerd, wat nadelig werkt tegen waterzakvorming. Mochten er toch waterzakken ontstaan, dan dienen deze zo spoedig mogelijk te worden verdwijderd. Duw voorzichtig vanuit de binnenkant tegen de waterbult tot het water via de gevel en de zijwanden weg kan lopen. Je kunt hiervoor eventueel een bezemsteel of ander lang voorwerp gebruiken.

Veelgestelde vragen

Kan een partytent tegen wind?

Er zijn enkele factoren die bepalen of een partytent windbestendig is: de kwaliteit van het zeil, hoe sterk het frame is, hoe goed de tent verankerd staat en waar de tent wordt neergezet. Wanneer aan al deze factoren wordt voldaan, kunnen de meeste van onze PROFILine Professional partytenten zware rukwinden weerstaan. Hoe goed de kwaliteit van de tent ook is, de plek waar de tent wordt neergezet blijft enorm belangrijk. Bij twijfel over de stabiliteit van de tent of simpelweg bij zware storm, kan de tent het beste niet op een open vlakte staan waar hij veel wind vangt.

Al onze partytent zijn waterdicht en regenbestendig. Dankzij een hoogwaardig PE of PVC zeil wordt regenwater effectief weggeleid van de tent, zodat er ook geen water tussen de zeilen door naar binnen kan sijpelen. Als je de tent het hele jaar door buiten wil gebruiken, kun je het beste een partytent met PVC zeil kiezen, aangezien deze tenten ook geschikt zijn voor zwaardere weersomstandigheden. Lees onze tekst over partytent zeilen voor informatie en tips over PE en PVC zeilen.

Bij stevige wind raden we aan om de tent volledig af te sluiten. Zo voorkom je dat de wind onder het dak kan komen en zo de tent als het ware 'optilt'. Onze partytenten zijn uitgerust met verwijderbare zijwanden en geveldelen, waardoor je de tent ook kunt gebruiken als een grote overkapping.

Klantenservice

Weet je niet precies waar je op moet letten bij het stormbestendig maken van een partytent? Of heb je meer informatie nodig over onze producten? Geen probleem! Onze experts van de klantenservice beantwoorden al je vragen over partytenten en toebehoren. Stuur een e-mail naar klantenservice@profitent24.nl of bel ons via +31 (0)20-26 25 900.