Telefonisch advies van experts via +31 20 26 25 900
  • 10 jaar vervangingsgarantie
  • Topkwaliteit
  • Persoonlijk advies van experts: +31 20 26 25 900

Uitleg over het materiaal: Frame

Frame van een partytent

Het tent-frame is een cruciaal criterium voor de stabiliteit van een partytent. Het moet enerzijds vaak en langjarig gebruik aankunnen, maar moet ook praktisch en eenvoudig te hanteren zijn. Voor de aankoop van een partytent komen daarom vragen over de aard van het materiaal en de functionaliteit van een tent-frame naar boven. In het artikel lees je, waar je op moet letten.

Materiaal en oppervlaktebehandeling

Als materiaal voor tentframes wordt overwegend staal gebruikt. Omdat niet veredelde metalen oppervlakten door milieu-invloeden, corrosie schade kunnen oplopen, moet staal veredeld zijn, om roest te voorkomen. Door de metaalveredeling krijgt staal een beschermende laag zink. Voor de verzinking van tentframes worden grotendeels drie technieken toegepast: poedercoating, galvanisering en thermische verzinking.

Poedercoating: Het staal wordt eerst van een laag poederlak van zink voorzien. Hiervoor wordt de staal elektrostatisch opgeladen, zodat het poeder aan de buis blijft plakken. Aansluitend wordt de buis met de daarop aangebrachte poedercoating naar 140 tot 200 °C verhit. Daardoor versmelt het poeder op de oppervlakte van de buis met het staal en blijft kleven. Let op een poedercoating volgens de norm DIN 55633. Alleen deze waarborgt een hoogwaardige, gelijkmatige poedercoating, die volledig verzinkt is.

Galvanisering: Door een elektrolytisch bad wordt stroom geleid. Aan de plus-pool zit metaal, dat aangebracht moet worden. Hiervan laten metaalionen los en deze zetten zich af op het te bekleden materiaal aan de min-pool. Hierdoor wordt de zink-coating gelijkmatig verdeeld over het hele staalstuk. Ook bij dit proces is het staal erna volledig verzinkt.

Thermische verzinking: Het metaal, dat moet worden verzinkt, wordt in gesmolten zink van ca. 450 °C gedompeld. Aan het contactvlak ontstaat een resistente legering laag van twee metalen. Daarover vormt zich een vastklevende zuivere zinklaag.

Volledig verzinkte staalbuisframes tonen een hoge bescherming tegen corrosie aan en kunnen op industrieel gebied bijvoorbeeld in het kust- en offshore gebied met hoge zoutbelasting worden ingezet. Koop daarom alleen vol verzinkte frames, om hoogwaardige producten en producten met een lange levensduur te verwerven.

Frame-profiel en verbindingssysteem

Koppelstukken en buizen

De verschillen van de tent-frame materialen liggen in het buisprofiel, buisdiameter en in de wandsterkte van buizen en verbindingen. Als buisprofiel vind je overwegend ronde, vierkante of vierkant afgeronde frames. Vanwege hun ovalen diameter hebben vierkant afgeronde frames de hoogste knik-zekerheid. Omdat ook rond- en vierkantprofielen zeer stabiel, maar vaak lichter zijn, worden bij de hoogwaardige tentkwaliteiten alle drie de buisprofielen gebruikt. Daarmee krijg je een optimale mix van hanteerbaarheid en stabiliteit. De diameter en de wandsterkte van buizen stijgen met de gewenste eisen aan de tent. Terwijl de buizen van een PE-tent-frame een diameter van ca. 38mm hebben, liggen deze waarden bij een afgerond vierkantprofiel van een WIKINGER frame bij een diameter van ca. 70x43mm. Daarmee is een WIKINGER opslaghal optimaal aan het gebruik voor het hele jaar door aangepast.

Als verbindingssysteem voor tentframes worden kliksystemen, schroef- of pin-verbindingen gebruikt. Kliksystemen zijn snel en zonder gereedschap op te bouwen en af te breken. Bij goedkope kliksystemen bestaat het gevaar, dat deze al snel niet meer zonder problemen functioneren. Mocht je uit praktische overwegingen voor een kliksysteem kiezen, spaar dan niet op de verkeerde plekken, maar koop alleen waren met een hoogwaardig kliksysteem. Nog robuuster zijn schroef- en pin-verbindingen. Hier is weliswaar klein gereedschap voor het bevestigen van de schroeven, bijv. een imbus- of steeksleutel nodig. Desondanks kost het opbouwen slechts iets meer moeite dan bij een kliksysteem. Terwijl schroefverbindingen op de binnen liggende buizen van het verbindingssysteem gekoppeld zijn respectievelijk vastgeklikt zijn, wordt bij pin-verbindingen een schroef met vleugelmoer door de in elkaar gestoken buizen gestoken en vastgedraaid. Beide methoden zorgen voor een effectieve en sterke verbinding van de frame-onderdelen. Het voordeel van de pin-verbinding is, dat kapotte schroefdraden alleen door het vervangen van de schroef gerepareerd kunnen worden in plaats van dat de hele buis moet worden vervangen.

Op Profitent24.nl vind je voordelige tenten voor incidenteel gebruik tot professionele partytenten met statica voor het gebruik gedurende het hele jaar. De tent- frames van PE-tenten en ECONOMY-tenten zijn gelijk aan elkaar en worden zonder grondframe en dak versterking geleverd. Alle andere kwaliteitsniveaus zijn met grondframe en extra dak versterkingen uitgerust en verschillen telkens gedeeltelijk in de eigenschappen van de materialen. Hier vind je een tabel-overzicht van onze partytent-kwaliteiten.

Tips voor onderhoud en opslag

Draagtassen voor partytenten

Ga voorzichtig met je tent-frame om. Mochten er desondanks bij het opbouwen of afbreken beschadigingen ontstaan, zoals bijvoorbeeld het afschilferen van de poedercoating, dan kunnen deze gaten door zinkspray weer gedicht worden. Gaan onderdelen voorgoed kapot of verloren, dan biedt Profitent24.nl voor veel tenten een gegarandeerde reserveonderdeel- service tot 10 jaar na de aankoopdatum aan.

Berg het frame en zeil op een droge plek op. Voor het transport en de opslag van de partytent bevelen wij draagtassen aan. Hiervoor zijn onze hoogwaardige water- en vuilafstotende merkdraagtassen van robuust Oxford-materiaal uitstekend geschikt.

Naar de categorie: Tassensets